Bakıma Gereksinimi Olan Engelli Bireyler 1 Deneme Sınavı Sorusu #654180

Aşağıdakilerden hangisi çoklu yetersizliği olan bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için giyim becerisi sergilerken yapılabilecek uyarlamalardan birisidir?


Yürüyemeyen fakat iyi bir oturma dengesine sahip çoklu yetersizliği olan bir bireye; kalçasının üzerinde yürümesi öğretilerek istediğine ulaşması sağlanabilir.

Çoklu yetersizliği olan bireyin bağımsızlığını arttıracak değişikliklere yer verme.

Sadece çoklu yetersizliği olan bireye değil; çevresinde bulunan tüm bireylere fayda sağlayacak değişikliklere yer verme.

Banyo yaparken sabunu tutamaması veya elinden kayıp düşürmesi durumunda; bireyin ulaşabileceği bir konuma yerleştirilmiş ve bir iple bağlanmış sabun kullanılabilir.

Ağzı kapalı bardaklar veya matara kullanılabilir.


Yanıt Açıklaması:

Çoklu yetersizliği olan bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştırmak için; yaşanılan çevrede bir takım uyarlamalar yapma yoluna gidilmelidir. Çevrenin uyarlanması ve değiştirilmesi konusunda; bakım personelinin dikkat etmesi gereken nokta, kendi işini kolaylaştıran değişiklikler yerine çoklu yetersizliği olan bireyin daha bağımsız olmasını sağlayacak uyarlamaları düşünmesi gerekliliğidir.Giyinme becerisi sergilenirken yapılabilecek uyarlamalar:
• Çoklu yetersizliği olan ve bu yetersizliklerden birisi de görme yetersizliği olan bir birey için; giyinme becerisinde giysilerin ön ve arkalarını ayırt etmelerini sağlayacak etiketler veya özel kabartmalı işaretler kullanılabilir.
• Yürüyemeyen fakat iyi bir oturma dengesine sahip çoklu yetersizliği olan bir bireye; kalçasının üzerinde yürümesi öğretilerek giysilerine ulaşması sağlanabilir.
• Oturma dengesinesahip olmayan çoklu yetersizliği olan bir bireye ise; yana doğru yuvarlanma öğretilerek giysilerine ulaşması sağlanabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum