Balık Yetiştiriciliği Deneme Sınavı Sorusu #933783

1882 yılında yürürlüğe giren Zabıtai Saydiye Nizamnamesi ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?


Osmanlı döneminde ilgili alanda yapılan en önemli ve kapsamlı düzenlemedir.

1971 yılında çıkan 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ile yürürlükten kalkmıştır.

Nizamnameye göre avcılık yapacakların izin belgesi alması zorunlu kılınmıştır.

Nizamnameye göre avcılıkta ilaç veya kimyasal bileşikler kullanma yasaklanmıştır.

Nizamnamede belirli dönemlerde uygulanan av yasağından söz edilmemiştir.


Yanıt Açıklaması:

Su ürünleri alanı ile ilgili düzenlemelerinin geçmişine bakıldığında, ilk düzenlemelerin Osmanlı döneminde yapıldığı görülmektedir. Osmanlı döneminde bu alanda yapılan en önemli ve kapsamlı düzenleme, 1882 yılında yürürlüğe giren Zabıtai Saydiye Nizamnamesi’dir. Avcılık Kontrolü Kanunu olarak isimlendirebileceğimiz bu düzenleme, Osmanlı döneminde yapılan birçok düzenleme
gibi, Cumhuriyet Dönemi’nde de yürürlükte kalmaya devam etmiştir. Zabıtai Saydiye Nizamnamesi 1971 yılında çıkan 1380 sayılı Su Ürünleri Kanunu ile yürürlükten kalkmıştır.


Kara avcılığı ve su ürünleri avcılığını düzenleyen Zabıtai Saydiye Nizamnamesi’nde su ürünleri avcılığı ile ilgili çeşitli yasaklamalar ve zorunluluklar yer almaktadır. Bunlara örnek olarak avcılık yapacakların izin belgesi almasının zorunlu olmasını, bu belge olmadan ya da av yasağı döneminde avcılık yapanların avladıkları ürünlere ve av araçlarına el konulmasını, av yasağı süresince balık satanlara, nakledenlere para cezası verilmesini, nehir veya derelerin içinde setler kurarak suların akış yönünün değiştirilmesinin ve avcılıkta ilaç veya kimyasal bileşikler kullanmanın yasaklanmış olmasını gösterebiliriz. Bu düzenlemeler dışında avlanılan ürünlerden vergi alınmasına ilişkin konulara da söz konusu Nizamname’de yer verilmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum