Balkanlar´da Siyaset Deneme Sınavı Sorusu #1358103

1990 sonrası dönemde Balkan ülkelerinde görülen, örgütlü şiddetin toplumsal denetim altında olmadığı, yargısal denetimin olmadığı, muhalefetin bastırıldığı, yargısal denetimin olmadığı, siyasal otoritenin yönetilenlere karşı hiçbir hukuk kuralıyla bağlı olmadığı yönetim sistemini tanımlamak için kullanılan kavram aşağıdakilerden hangisidir?


Siyasal Elit

Popülizm

Polis Devleti

Monarşi

Federasyon


Yanıt Açıklaması:

1990 sonrası dönemde, Yunanistan ve Türkiye dışında, Balkan ülkelerinin hepsinde sosyalist yönetimlerin sona ermesiyle sosyalist rejimin temel siyasal sütunları da güç kaybetmeye başlamıştır. Devlet kurumlarında etkin olan parti kontrolü, merkezi ve planlı ekonomi, kısır kalan özel sektör, bir algı ve pratik olarak polis devleti, siyasal merkeziyetçilik ve siyasal elit sınıfın devlet kurumlarındaki hâkimiyeti gibi ana sütunlar tamamen yok olmasa da ciddi oranda güç kaybetmiştir. Rejimin tasfiyesi olarak adlandırılan bu süreç, parlamenter demokrasinin inşasıyla sonuçlanmıştır.

Polis devleti: Örgütlü şiddetin toplumsal denetim altında olmadığı, polisin temel misyonunun muhalefeti bastırmak olduğu, yargısal denetimin olmadığı, siyasal otoritenin yönetilenlere karşı hiçbir hukuk kuralıyla bağlı olmadığı yönetim sistemini tanımlamak için kullanılan bir kavramdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum