Balkanlar´da Siyaset Deneme Sınavı Sorusu #1358108

Aşağıdakilerden hangisi vatandaşların siyasal partiler ve sivil toplum aracılığıyla temsil edilmesi, demokratik ilke ve kurumların benimsenmesi ve demokrasinin toplumda güç ve derinlik kazanmasıdır?


Fedarasyon

Monarşi

Koalisyon Hükümeti

Yarı Başkanlık Sistemi

Demokratik Konsolidasyon


Yanıt Açıklaması:

Soğuk Savaş’ın sona ermesi ve SSCB’nin çöküşüyle bölgede yaşanan değişimin bir sonucu olarak Arnavutluk’ta da sosyalist yönetime karşı önemli bir muhalefet ortaya çıkmıştır. Muhalefetin eylem ve gösterilerinin sonucunda, 1990 yılında, sosyalist yönetime son verilmiş, 1991 yılında ülke ilk defa çok partili seçimlere ev sahipliği yapmıştır. Ancak ilk seçimden başlayarak 2009 yılında yapılan parlamento seçimlerine kadar ülkede yapılan her seçimde, seçimlerin adil olmadığı ve seçimlere yolsuzlukların bulaştığı sürekli dile getirilmektedir. Bugün tüm bölge ülkeleri arasında demokrasinin konsolidasyonu konusunda en sorunlu ülkelerden biri Arnavutluk’tur.

Demokratik Konsolidasyon: Vatandaşların siyasal partiler ve sivil toplum aracılığıyla temsil edilmesi, demokratik ilke ve kurumların benimsenmesi ve demokrasinin toplumda güç ve derinlik kazanmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum