Banka Ve Sigorta Muhasebesi Deneme Sınavı Sorusu #874333

"Gerçek kişiler tarafından açtırılan ve ticari işlemlere konu olmayan mevduatlardır"

Yukarıda tanımı verilen mevduat aşağıdakilerden hangisidir?


Bankalararası Mevduat

Diğer Kuruluşlar Mevduatı

Ticari Kuruluşlar Mevduatı

Resmi Kuruluşlar Mevduatı

Tasarruf mevduatı


Yanıt Açıklaması:

Aşağıdaki bölümde mevduat sahibinin kimliğine göre yapılan sınıflandırmaya konu olan mevduatlar açıklanmıştır.
Tasarruf Mevduatı: Gerçek kişiler tarafından bu isim altında açtırılan ve ticari işlemlere konu olmayan mevduatlar, “Tasarruf Mevduatı”dır. Vadeli yada vadesiz olarak açılabilirler. Vadesiz tasarruf mevduatı hesabı sahibinin çek keşide etmesi ticari işlem olarak görülmez.
Resmi Kuruluşlar Mevduatı: Genel ve katma bütçeli daire ve kurumlara, yerel yönetimlere, mahkemelere, savcılıklara, icra ve iflas dairelerine ait mevduat bu grupta ele alınır.
Ticari Kuruluşlar Mevduatı: Gerçek kişilerin ticari işletmelerine, her çeşit ortaklıklara, kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunlara bağlı müessese ve bağlı ortaklıklarına, genel ve katma bütçeli kuruluşlarla, yerel yönetimlerin ticari işletmelerine, döner sermayeli kuruluşlara, vakıfların, derneklerin, sendikaların, birliklerin ve mesleki kuruluşların kurdukları veya katıldıkları ticari işletmelere, sigorta şirketlerine ve özel finans kurumlarına ait mevduat ticari kuruluşlar mevduatıdır.
Diğer Kuruluşlar Mevduatı: Tasarruf mevduatı, resmi mevduat, bankalar mevduatı, ticari mevduat dışında kalan mevduatlar bu başlık altında ele alınır. Örneğin, sendikaların, vakıfların, derneklerin, sosyal güvenlik kurumlarının, elçilik temsilciliklerinin, meslek odaları yada birliklerinin…vb kurum yada kuruluşların açtırdıkları mevduat hesapları bu türdendir.
Bankalararası Mevduat: İktisadi Devlet Teşekkülü halindeki bankalar ve T.C. Merkez Bankası dahil, tüm bankaların ve özel kanunlarına göre mevduat kabulüne yetkili kuruluşların birbirlerine açmış oldukları mevduat hesaplarıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum