Bankacılık Hizmet Ürünleri Deneme Sınavı Sorusu #1069892

Biyometrik tanıma yöntemleri ile ilgili olarak aşağıda verilen ifadelerden hangisi/hangileri doğrudur?

I-Biyokimlik konusunda düzenlemeler, BDDK tarafından yapılmaktadır.

II-ATM'lerde parmak yada el damar haritasından elde edilen veriler ile kimlik tespiti yapılabilir.

III-Damar haritası ile tanıma, çalınıp kopyalanamadığından ATM sahtekarlığı riski en aza indirilir.

IV-Parmak izi, parmağın dış yüzeyinin izi olduğundan kopyalanabilir olup, risk sözkonusudur.

V-Biyometrik tanıma yöntemleri, ATM işlemlerinin şifresiz ya da kartsız olarak gerçekleştirilmesine olanak tanımaktadır.


I-II-III-IV

I-IV

I-III-V

III-V

II-III-IV-V


Yanıt Açıklaması:

Biyokimlik konusunda düzenlemeler, Ticaret Bakanlığı tarafından yapmıştır.Otomatik Ödeme Makinalarının banka müşterilerini biyolojik özeliklerinden tanıması ve telefon bankacılığında müşterinin sesinden tanınması; elektronik bankacılıkta güvenlik sorunu açısından önemli teknolojik yenilikler olarak uygulanabilmektedir. ATM’lerden şifre
girmeksizin, banka kartı ve el ya da parmak damar haritasından elde edilen verilerin eşleştirilmesiyle saptanacak kimlik verisi ile işlem yapılabilmektedir. El ayası ya da parmak damar tanıma teknolojisi, güvenli bir “Biyometrik Tanıma Yöntemi” olup her müşterinin kendisine has ve eşsiz olan damar haritası ATM işlemlerinin şifresiz ya da kartsız olarak gerçekleştirilmesine olanak tanımaktadır.Damar haritası çalınıp, kopyalanamadığından ATM sahtekârlığı riski en aza indirilmiş olmaktadır. Parmak izi, parmağın dış yüzeyinin izi olduğundan kopyalanması olasıdır. İşlem sırasındaki kan akışı önemli olduğundan sadece canlı el ya da parmak geçerli olmaktadır. Doğru cevap E'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum