Bankacılık Ve Sigortacılığa Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1227777
Osmanlı İmparatorluğu'nda paranın mudaraba yoluyla işletilmesine dayanan, asker ve sivil devlet mensubu, ulema, tarikat şeyhleri ile esnaf ve zanaatkârlar tarafından, faiz karşılığı ödünç vermek üzere belli miktar paranın kullandırılması şeklinde işleyen mekanizmanın adı nedir?
Para vakıfları |
Hazine-i hümayun |
Borçlanma bankacılığı |
İstanbul bankası |
Sabit dövizli poliçe |
Osmanlı'da ticari hayatta kullanılan bir diğer mekanizma para vakıfları idi. Para vakıfları; paranın mudaraba yoluyla işletilmesine dayanan, asker ve sivil devlet mensubu, ulema, tarikat şeyhleri ile esnaf ve zanaatkârlar tarafından, faiz karşılığı ödünç vermek üzere belli miktar paranın kullandırılması şeklinde çalışıyordu. Dini nitelikleri ağır basan para vakıflarının para ticareti yoluyla varlıklarını sürdürmüş olmaları, paranın işletilmesinin meşruiyetine katkıda bulunmuştur. İslam hukukunda faizin yasaklanmış
olması, ticaret hayatında bu gibi faiz karşılığı borç verme işlemlerinin kısmen mal alım satım muameleleri veya ticari ortaklıklara dönüşmesine neden olmuştur. Faiz konusu nedeniyle Osmanlı halkı arasında ciddi tartışmalara yol açan vakıfların esas kuruluş amacı, toplumun ihtiyaç duyduğu sosyal, ekonomik ve dini faaliyetlerle ilgili finansman ihtiyacını karşılamak ve toplumu daha yüksek faizle borç sarmalına sokan tefecilerin eline düşürmemektir. Doğru cevap A şıkkıdır.
Yorumlar
- 0 Yorum