Bankacılık Ve Sigortacılığa Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1200908

Aşağıda verilen ifadelerden hangisi doğrudur?


Faaliyetleri doğrudan küçük ölçekli işletme sahiplerine ve tüketicilere yönelik olan bankalar kalkınma bankası olarak adlandırılmaktadır.

Müşteri kitlesi orta ve büyük ölçekli şirketler, ithalatçı veya ihracatçılar ile diğer bankalar ve finansal kuruluşlar gibi kurumsal müşterilerden ve bireysel emeklilik şirketi ya da fonlar gibi kurumsal yatırımcılardan oluşan ve faaliyetleri bunlara yoğunlaşmış bulunan ve büyük tutarlı kredi taleplerini başka firmalardan ve uluslararası para ve sermaye piyasalarından sağladıkları büyük tutarlı fonlar ile karşılayan bankalar toptancı banka olarak adlandırılmaktadır.

Kooperatif bankaları sektörel çalışmalar yaparak yatırım projeleri ve etütleri hazırlamakta, bunlar için gereken orta ve uzun vadeli finansmanı ise doğrudan kredi kullandırmak suretiyle ya da diğer finans kuruluşlarına geri ödeme garantisi vererek sağlamaktadırlar.

Kalkınma bankaları ticari bankalardan kredi kullanamayan esnaf, tüccar, küçük ve orta büyüklükteki firma sahipleri gibi kesimlerin şehirleşme sürecinde ihtiyaç duydukları finansmanı sağlamak için geliştirilmiştir.

Müşteri kitlesi bireysel ve kurumsal olmak üzere çok sayıda ve yaygınlıkta olan ve tüm bankacılık hizmetlerini sunan bankalar uzman banka olarak adlandırılmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Ekonomik faaliyetlerin çeşitlilik göstermesi ile birlikte belirli konularda uzmanlaşmış bankalara ihtiyaç duyulmaya başlanmıştır. Büyük ölçekli işletmelerin spesifik finansal taleplerini karşılayabilecek, sorunlarına paket çözümler geliştirecek, para piyasaları gibi toptancı piyasalarda iş yapabilecek banka arayışları artmıştır. Ülke ekonomileri birbirleri ile bütünleştikçe ve bankalar arasındaki rekabet arttıkça perakendeci bankalar ölçekleri giderek büyüyen ticari ve endüstriyel şirketlerin toptancı kredi ve diğer hizmet taleplerini karşılamada yetersiz kalmıştır. Bu gelişmeler toptancı bankacılık faaliyetlerine yoğunlaşan bankaların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Müşteri kitlesi orta ve büyük ölçekli şirketler, ithalatçı veya ihracatçılar ile diğer bankalar ve finansal kuruluşlar gibi kurumsal müşterilerden ve bireysel emeklilik şirketi ya da fonlar gibi kurumsal yatırımcılardan oluşan ve faaliyetleri bunlara yoğunlaşmış bulunan ve büyük tutarlı kredi taleplerini başka firmalardan ve uluslararası para ve sermaye piyasalarından sağladıkları büyük tutarlı fonlar ile karşılayan bankalar toptancı banka olarak adlandırılmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum