Bankacılık Ve Sigortacılığa Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1227697

I.   Ülkelerdeki finansal politikaların liberalleşmesi ve finansal krizlerden sonra yeniden yapılandırma politikalarının hayata
geçirilmesi

II.  Faiz oranlarının serbest bırakılması

III. Zorunlu rezervlerin azaltılması

IV. Ülkelerdeki hukuki mevzuatın birbirine yakınlaşması 

V.  Finansal krizlerden sonra yeniden yapılandırma politikalarının hayata geçirilmesi

Yukarıdakilerden hangileri finansal piyasalarda küreselleşmenin nedenleri arasında gösterilebilir?


I ve II

II ve IV

I, II ve III

II, III ve IV

I, IV ve V


Yanıt Açıklaması:

Finansal küreselleşme olgusu, özellikle II. Dünya Savaşı sonrasında, dünyanın yeniden şekillendirilmesi sürecinin bir uzantısı olarak görülmektedir. Uluslarası Para Fonu, Dünya Bankası ve Dünya Ticaret Örgütü gibi uluslararası kuruluşların kurulması ve bu kuruluşların uyguladıkları politikalar finansal küreselleşmede en önemli faktörlerden olmuştur. Finansal küreselleşmenin etkisi önceleri gelişmiş ülkeler arasında iken sonraları tüm ülkelere yayılmıştır. Finansal piyasalarda küreselleşmenin nedenleri arasında ülkelerdeki finansal politikaların liberalleşmesi, bilgi teknolojilerinin gelişmesi, ticaretin yaygınlaşması, ülkelerdeki hukuki mevzuatın birbirine yakınlaşması ve finansal krizlerden sonra yeniden yapılandırma politikalarının hayata geçirilmesi sayılabilir.
Finansal liberalleşmeye yönelik politikalar, faiz oranlarının serbest bırakılması, zorunlu rezervlerin azaltılması, sermaye girişlerinde engellerin kaldırılması, sermaye girişlerini teşvik eden politikaların uygulanması, kredi dağıtım kararlarında hükümetlerin etkilerini azaltıcı politikaların uygulanması, bankalarda ve sigorta sektöründe özelleştirme faaliyetlerinin artması, menkul kıymet borsalarının yabancı yatırımcılara açılması gibi politikalardır. Doğru cevap E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum