Bankacılık Ve Sigortacılığa Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1397887

Bankaların verimlilikleri ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?


İşletme giderlerinin toplam gelirlere oranı en yüksek olan banka türü katılım bankalarıdır.

Banka türleri itibarıyla işletme giderleri içinde personel giderlerinin payı en düşük banka türü ise mevduat bankalarıdır.

Komisyon gelirlerinin toplam işletme giderlerini karşılama oranı kalkınma-yatırım bankalarında sektör ortalamasının oldukça altındadır

İşletme giderlerinin toplam gelirlere oranı en düşük olan banka türü de mevduat bankalarıdır.

Komisyon gelirlerinin toplam işletme giderlerini karşılama oranı en yüksek olduğu banka türü ise son iki yıla kadar katılım bankalarıdır.


Yanıt Açıklaması:

İşletme giderlerinin toplam gelirlere oranı en yüksek olan banka türü katılım bankalarıdır. En düşük olan banka türü de kalkınma-yatırım bankalarıdır. Mevduat bankaları çok fazla sayıda personel ve şube ile faaliyet göstermelerine karşın işletme verimliliği bakımından sektör ortalamasını yakalamış bankalardır. banka türleri itibarıyla kalkınma-yatırım bankalarının işletme giderleri içinde personel giderlerinin payı 2017 yılı hariç daha yüksek gerçekleşmiştir. En düşük banka türü ise mevduat bankalarıdır. Ancak, son iki yıldır personel giderlerinin işletme giderleri içindeki payının hızla azalan bir seyir izlediği dikkati çekmektedir. komisyon gelirlerinin toplam işletme giderlerini karşılama oranı kalkınma-yatırım bankalarında sektör ortalamasının oldukça altındadır. En yüksek olduğu banka türü ise son iki yıla kadar katılım bankaları sonrasında ise mevduat bankaları olmuştur. Fakat, 2014 yılından beri her iki banka türünde de komisyon gelirlerinin hızla azalan bir trend izlediği görülmektedir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum