Bankacılık Ve Sigortacılığa Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1227835

Kalkınma planlarında geliştirilmesi öncelikli olan sektörlerin desteklenmesi amaçlanarak çok düşük veya negatif faiz uygulamasının hayata geçirildiği dönem aşağıdaki şıklardan hangisinde verilmiştir?


Ulusal Bankalar Dönemi

Kamu Bankaları Dönemi

Planlı Dönem

Serbestleşme Dönemi

Özel Bankalar Dönemi


Yanıt Açıklaması:

Planlı Dönem'de kamu iktisadi teşebbüsleri ve özel sektör aracılığı ile, kalkınma planlarında yer alan yatırımlar gerçekleştirilerek ithal edilen sanayi mallarının ülke içinde üretiminin sağlanmasını amaçlayan bir sanayi politikası benimsenmiştir. Bu dönemde liberal ekonomi anlayışından karma ekonomi uygulamasına geçilmiştir. İthal edilen malların yurt içinde üretilmesi politikası ithal ikameci politika olarak adlandırılmıştır. Bu politikanın izlendiği dönemde ekonomi dışa kapalı bir biçimde yönetilmiş, aynı zamanda döviz kurları ve faiz oranları hükümet tarafından, dünyadan bağımsız olarak belirlenmiştir. Kalkınma planlarında geliştirilmesi öncelikli olan sektörlerin desteklenmesi amaçlanarak çok düşük veya negatif faiz uygulaması hayata geçirilmiştir. Piyasa faiz oranlarının enflasyonun altında kalmasının bir sonucu olan negatif faiz uygulamasının temel amacı, sanayiye ucuz kaynak sağlayarak ülke kalkınmasını desteklemekti. Aynı zamanda ithal girdilerle üretilecek malların maliyetlerinin düşük
kalabilmesi için Türk Lirasının yabancı paralar karşısındaki değeri aşırı yüksek tutulmuştur. Desteklenmesi amaçlanan sektörler bayındırlık, sanayi, ulaştırma, enerji, madencilik ve dış satım sektörleri olarak belirlenmiştir. Doğru cevap C şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum