Bankacılık Ve Sigortacılığa Giriş Deneme Sınavı Sorusu #1224126
Sigortalının zararından fazlasını tazminat olarak almasının önlenmesi sigortacılığın hangi genel ilkesi ile ilişkilidir?
Yakın Neden İlkesi |
Sigortalanabilir Menfaat İlişkisi İlkesi |
Riskin Varlığı İlkesi |
Mutlak (Hüsnüniyet) İyi Niyet İlkesi |
Halefiyet (Hakların Devri-Rücu) İlkesi |
Halefiyet, hukuk dilinde bir kimsenin bir başkasına karşı sahip olduğu haklarının, üçüncü bir kişiye devredilmesi ve söz konusu hakların üçüncü kişi tarafından kullanılmasını ifade eder. Sigorta ettirilen değerde oluşan hasar, üçüncü bir kişinin kusuru sonucu meydana gelmiş ise, sigortacı söz konusu hasar için, sigortalıya ödediği tazminat oranında, sigortalının yerine geçerek kusuru olan kişiye başvurma hakkını (Rücu Hakkı) elde eder. Rücu, hukukî bir terim olarak, bir kişinin hukuken diğer bir kişinin yerine geçerek üçüncü kişilere karşı onun haklarını sorumlu kişiler nezdinde aramasıdır. Sigortacı, halefiyet ilkesi gereği, ödediği tazminat tutarı kadar bir meblağ için sigortalının yerine geçer ve hasara sebep olanlara rücu ederek, ödediği tazminat miktarını geri ister. Sigortacılıkta temel hedef, sigorta sözleşmesinin konusu olan değer ya da menfaat ile ilgili riskin gerçekleşmesi durumunda, sigortalının parasal anlamda azalmış olan menfaatinin telafi edilmesi, bir başka ifade ile tazmin edilmesidir. Tazminat ilkesinin uzantısı olarak halefiyet ilkesi, üzerinde sigorta sözleşmesi yapılan değer, başkasının kusuru ile hasara uğramışsa, sigortalının kusur sahibi üçüncü kişiyi
dava etme hakkı ve zararını alma hakkı doğar. Sigortalı hasar nedeniyle sigortacıdan da tazminat alırsa, ikinci kez tazminat alarak haksız kazanç sağlamış olur. Halefiyet, sigortalının hem sigortacı hem de kusurlu üçüncü kişiden tazminat almasını önlemek amacıyla sigortacı, sigortalıya ödediği sigorta tazminatı oranında onun yerine geçerek, onun hasarla ilgili bütün haklarına halef olur. Halefiyet ya da rücu hakkının amacı, sigortalının zararından fazlasını tazminat olarak almasının önlenmesidir. Doğru cevap E şıkkıdır.
Yorumlar
- 0 Yorum