Bankalarda Kredi Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1199137

Kredi kartı sistemi ile ilgili aşağıda verilen bilgilerden hangisi doğrudur?


Kredi kartı nakit ile aynı özellikleri taşımaktadır.

Kredi kartı kullanılarak yapılan harcama, o anda nakit özelliği göstermektedir.

Kredi kartı faiz oranları bireysel kredilerden daha düşüktür.

Kredi kartı bireysel kredilerin tümüyle aynı özellikleri taşır.

Kredi kartı sahibi kart çıkaran kuruluş tarafından belirlenen limite kadar kullanmış olduğu krediyi geri ödediği sürece kart sahibine yeniden aynı limite kadar limit tahsis edilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Kredi kartı, bankalar ve kart çıkartmaya yetkili kuruluşların müşterilerine belirli limitler dâhilinde açtıkları krediler ile nakit kullanmaksızın mal ve hizmet alımı, nakit kredi çekme imkânı sağlamak için verdikleri ödeme aracı olarak da tanımlanmaktadır. Bu tanımdan da anlaşılacağı üzere kredi kartları bireylere verilen bir kredi tipidir.

Sunulan bu kredi hizmetinin bir dizi özelliği vardır. Bunlardan ilki gayri nakdi kredi olma özelliğidir. Kart hamiline tahsis edilen limit harcama yapılıncaya kadar gayri nakdi kredi niteliğindedir. İkinci özelliği ise kartın nakdi kredi niteliğidir.

Kredi kartı sahibinin kartını kullanarak yaptığı harcama banka tarafından üye işyerlerine ödendiği anda nakdi krediye dönüşmektedir.

Kredi kartı hizmetinin son özelliği ise döner kredi niteliğinde olmasıdır. Belirli bir limite kadar cari hesap ilişkisi şeklinde işleyen ve defalarca kullanılıp geri ödenen krediye döner kredi denmektedir. Kredi kartı uygulamasında da kart çıkaran kuruluş kart sahibi için ödeme gücü ile orantılı bir kredi limiti belirlemektedir. Kart sahibi bu limite kadar kullanmış olduğu krediyi geri ödediği sürece kart sahibine yeniden aynı limite kadar limit tahsis etmektedir. Bu özelliği ile kredi kartları da tipik bir döner kredi uygulamasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum