Bankalarda Kredi Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1228056

kredilerin sorunlu hale gelmeleri bankaların kendilerinden kaynaklanan nedenlere dayanabilir. Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri bu nedenlere bankalardan kaynaklanan faktörlerdendir? 

I. Yetersiz istihbarat

II. Yetersiz finansal analiz

III. Kredinin yeterli incelenememesi

IV. Eksik güvence


I,II,III

II,III,IV

I,III,IV

I,II,IV

I,II,III,IV


Yanıt Açıklaması:

Yetersiz istihbarat: Banka, kredi müşterisine ilişkin gerekli istihbaratı eksik yapmış olabilir. Bu yüzden kredi müşterisine ilişkin kredi geri ödemesinde zorlanacağına ilişkin bilgilere ulaşamamış olabilir.
• Yetersiz finansal analiz: Kredi verilecek firmanın finansal tablolarının iyi analiz edilememesi
sebebiyle, kredi müşterisinin gerçek ödeme gücü doğru tespit edilememiş olabilir.
• Kredinin yeterli incelenememesi: Kredi tahsisinden sorumlu kişilerin, mevcut krediye ilişkin nakit akışları, vade ayarlamaları gibi doğru zamanlama gerektiren konuları eksik analiz etmeleri sebebiyle yanlış karar almaları, kredinin geri ödenmesinde sorunlara neden olabilir. Birçok sorunlu kredi, kredi yöneticisinin işi, sektörü ve ekonomik çevreyi iyi etüt etmesiyle önlenebilir
(Takan ve Boyacıoğlu, 2011, 260).
• Eksik güvence: Kredi müşterisinden alınan güvenceler, bankaları, olumsuz durumlarla karşılaşmaları halinde zarardan korumaktadır. Gerekli teminatların yanlış hesaplanarak, eksik alınması, sorunlu bir kredi sebebiyle bankanın zarar etmesine neden olacaktır.
• Yetersiz izleme: Bankanın, verdiği bir kredinin kalitesindeki değişimden haberdar olabilmesi için, krediyi etkin olarak izlemesi gerekmektedir. Bu izleme sürecinin etkin olarak
gerçekleşmemesi durumunda, krediye ilişkin bazı sorunlar zamanında fark edilemeyebilir.
Dolayısıyla bu sorunların çözümüne ilişkin uygun düzenlemeler hayata geçirilip, zarara engel
olmak mümkün olmayabilir.
• Kredi fonksiyonunun yönetiminde yetersizlikler: Kredi fonksiyonu iyi yönlendirilemez ise, kâr ve büyüme hedefi amacıyla kredi kalitesinin düşmesi sorunlu kredi miktarının artmasına neden olacaktır.
• Kontrolsüz hızlı büyümenin izlenememesi: Kredi alan banka müşterisi, hızlı, kontrolsüz ve sağlıksız bir büyüme sürecine girmiş olabilir. Böyle bir firmanın sonunda önemli nakit sıkıntısı yaşama ihtimali vardır. Banka böyle bir durumda, firmanın faaliyetlerine devam edebilmesi ve daha önce kullandırdığı kredileri tahsil edebilmek için yeni kredi açmaktan başka çare bulamayabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum