Batı Edebiyatında Akımlar 1 Deneme Sınavı Sorusu #590786

Homeros'un destanlarıyla ilgili olarak aşağıda yer alan ifadelerden hangisi doğru değildir?


Destan İO¨ 8. yüzyılda bugünkü haline bürünmüş ve kendi çağından birçok öğe taşımasına rağmen, aslında 400 yüzyıl önce kapanan bir çağın dünyasını aktarmaktadır.

Yunan kültürü için Homeros destanları ansiklopedik bilgi dağarcığı değil, bilgi içermeyen hayal dünyası ürünü kurmaca metinlerdir. 

Homeros’un destanlarının bugünkü biçimine kavuştuğu İO¨ 8. yüzyılda henüz ne Yunan heykeli diye bir şey vardı ne mermer tapınak ne yazılı edebiyat ne de felsefe.

Homeros destanlarında kuşatanların Yunan, Helen gibi ortak bir kavim adı yoktur, hanedan adlarıyla ya da Akha diye anılırlar.

Baştan sona altı birimli destan vezniyle oluşturulmuş olan destanların üslubu hıza, ifade ve düşüncedeki açıklığa, doğrudanlığa, zorlamasızlığa, somutluğa dayanır.


Yanıt Açıklaması:

Filozof Platon, Homeros’u Yunanistan’ın ilk öğretmeni olarak nitelemiştir. Yunan kültürü için Homeros destanları aynı zamanda ansiklopedik bilgi dağarcığıdır. U¨ç yüz yıl sonra ortaya çıkan temel eğitim, okuma yazma, basit hesap ile Homeros öğretiminden ibaretti. Mısır ikliminde korunmuş Yunanca papirüs kırıntılarının yarısı Homeros destanlarına aittir. Doğru cevap B'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum