Batı Edebiyatında Akımlar 1 Deneme Sınavı Sorusu #588998

Klasisizmle ilgili olarak aşağıda yer alan ifadelerden hangisi doğrudur?


Klasisizm, diğer bazı akımlar gibi, belli bir grubun bir araya gelerek sınırlarını ve ilkelerini belirlemek yoluyla ortaya çıkmış bir edebi harekettir.

Amerika'da yayılmış olan klasisizm, kural ve ilkelerine en uygun eser örneklerini 1650-1700 yıllarında New York' da vererek, bir anlamda hümanist anlayışın daha bilinçli ve kurallı bir devamı olur.

Barok sanat anlayışına destek olarak şekillenerek disiplin, düzen ve düzenlilik barındırmayan klasik hareket, XIV. Louis’nin resmen tahta çıktığı 1660 yılı ile daha önce yüzyılda ülkede süregiden din savaşlarını durdurmak için yayınlanmış Nantes Fermanı (1598)’nın geçerliliğinin kaldırıldığı 1685 yılları arasında zirve dönemini yaşar.

1647 yılında Vaugelas’nın yayınlattığı Fransız Diliyle İlgili Hatırlatmalar adlı kitabı Fransızcanın düzgün kullanımını sistematik hale getirmekle klasisizme alt yapı oluşturur.

Her şeyden önce klasik akımın temel amaçlarının başında “hoşa gitmek” ve “eğitmek” yerine halktan insanları odağına alıp, üsluptan ziyade içeriği ön plana çıkarmak vardır. 


Yanıt Açıklaması:

1647 yılında Vaugelas’nın yayınlattığı Fransız Diliyle İlgili Hatırlatmalar adlı kitabı Fransızca'nın düzgün kullanımını sistematik hale getirmekle klasisizme alt yapı oluşturur. Bu çalışmasında Vaugelas, dilin açık, net ve seçkin olmasını savunarak dilin arındırılmasının önemine dikkat çeker.

Yorumlar
  • 0 Yorum