Batı Edebiyatında Akımlar 1 Deneme Sınavı Sorusu #640067

Realist edebiyatçılardan Flaubert, Balzac ve Stendhal ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?


Flaubert'in realizm anlayışı iyimser bir tablo çizer.

Stendhal ve Balzac’ın realizm anlayışı çirkin ve kötü olana yoğunlaşmaya dayanır.

Stendhal, dış dünyanın gerçeklerini birebir yansıtmakla yetinir.

Stendhal kendi hayatı ile roman kahramanları arasına duvar çekmediği için tahlilleri santimantalizme kurban gitmiş, gerçeklik anlayışı zedelenmiştir.

Toplumsal ortamın insanın davranışları, karakteri üzerinde etki yaptığı düşüncesinden hareket eden Balzac, romanlarında geçecek olayların yaşanacağı yerlere, evlere, sokaklara gitmiş, görmüş ve notlar almıştır.


Yanıt Açıklaması:

Stendhal ve Balzac’ın gözleme ve betimlemeye dayanan romantik realizm anlayışı ile Flaubert sonrası realizm anlayışının temel farkı, öncekilerin iyimser yaklaşımına karşılık ardıllarının çirkin ve
kötü olan üzerinde yoğunlaşmasıdır.

Stendhal, romanları için “Büyük bir yol üzerinde gezinen bir aynadır” ifadesini kullanırken gözleme verdiği öneme işaret eder. Ancak unutulmamalıdır ki, roman kahramanlarını tıpkı bir akademik çalışmada olduğu gibi dış çevreden gözlemleyip onların özelliklerini fişleyerek oluştursa da Stendhal, dış dünyanın gerçeklerini birebir yansıtmakla yetinmez. Romantik bir etkiyle kahramanlarının tutkularını, hayallerini, coşkunluklarını da devreye sokar ve kendisi de bu coşkunluğun içinde sanatçı olarak yer alır.

Stendhal kendi hayatı ile roman kahramanları arasına duvar çeker ve tahlillerinin santimantalizme kurban gitmesine ve gerçekliğin zedelenmesine izin vermez.

Doğru yanıt E şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum