Batı Edebiyatında Akımlar 1 Deneme Sınavı Sorusu #593628

Orta C¸ağ edebiyatında yazar kavramıyla ilgili aşağıda yer alan bilgilerden hangisi doğru değildir?


Orta C¸ağ edebiyatında yazar kavramı XIII. yüzyıl itibarıyla yavaş yavaş ortaya çıkar.

Romans/roman türü, saraylardakilerin ilgi göstermemesi yüzünden oldukça gerilemiş ve uzunca bir süre unutulmaya yüz tutmuştur.  

Orta Çağ'da şehirlerdeki gelişmeler kültürel yaşamın da gelişmesi ve yaygınlaşmasını sağlar. Bir derebeyinin himayesine giren yazar, barınma ve iaşe ihtiyacını karşılamanın yanında yazdıklarını okuyup dinleyecek, onlara değer verecek dikkatli ve kültürlü bir çevreye de sahip olur.

Orta Çağ'da himaye görmeyen yazarların tutunmaları ve varlıklarını sürdürmeleri pek mümkün değildir. Bu nedenle yazar ya bir prensin ya da bir hükümdarın emrinde onun talepleri doğrultusunda mesleğini icra eder.

Yazarların, kadın dinleyici ve seyirci kitlesinin önemli bir yer tuttuğu aristokrat saray eğlencelerindeki rolü büyüktür.


Yanıt Açıklaması:

Bu dönemde himaye görmeyen yazarların tutunmaları ve varlıklarını sürdürmeleri pek mümkün değildir. Bu nedenle yazar ya bir prensin ya da bir hükümdarın emrinde onun talepleri doğrultusunda mesleğini icra eder. Bu nedenle yazarların, kadın dinleyici ve seyirci kitlesinin önemli bir yer tuttuğu aristokrat saray eğlencelerindeki rolü büyüktür. Ayrıca, XII. yüzyılda gelişen romans/roman türü, saraylardaki aristokrat kadınların gösterdiği ilgiyle başarılı olur, yaygınlaşır.

Yorumlar
  • 0 Yorum