Batı Edebiyatında Akımlar 1 Deneme Sınavı Sorusu #632491

Batı edebiyatı ile ilgili, aşağıdaki seçeneklerden hangisi veya hangileri doğrudur?I. İçinde bulunduğu millete ya da ülkeye özgü kültürel ögelerden değil, sadece Hristiyanlıktan beslenmiştir.

II. Ortak felsefî, kültürel, sanatsal, dinî köklere sahip Batı medeniyeti içinde Antik Çağ’dan bugüne verilen edebî eserlerin toplamıdır.

III. Eski Yunan ve Latin edebiyatının, Hristiyanlığın inanış ve değerler sisteminin ve buna bağlı ortak mirasın paylaşılmasıdır.

IV. Felsefî köklerini Eski Yunan’dan alır.


I, III, IV

II, III

I, II, III

II, III, IV

I, II, III, IV


Yanıt Açıklaması:

Batı edebiyatı, ortak felsefî, kültürel, sanatsal, dinî köklere sahip Batı medeniyeti içinde Antik Çağ’dan bugüne verilen edebî eserlerin toplamıdır. Bugün genel kabul gören görüşe göre Batı medeniyetinin temeli Eski Yunan ve Latin kültür ve sanatıdır. İnanış bakımından –Reformdan sonra ortaya çıkan farklı mezhepler olsa da- Hristiyandır. Felsefî köklerini Eski Yunan’dan alır. Eski Yunan ve Latin, Orta Çağ, Hümanizm, Aydınlanma, Modernizm çizgisini takip eder. Birçok ülke ve milletin edebiyatını altında toplayan bir genel çatıdır. Bu edebiyatlar birbirinden farklıdır ve kendilerine özgü niteliklere sahiptir. O millete ya da ülkeye özgü kültürel ögeler, siyasi bağlar, yönetim biçimleri, göçle karşılaşma ve homojenlik düzeyleri, tarihsel dönüm noktaları, coğrafi konumları ve iklimi, ilişkide bulundukları diğer toplumlar gibi pek çok değişkene bağlı olarak farklılıklar gösterirler. Sadece Hristiyanlığın etkisinde değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum