Batı Edebiyatında Akımlar 1 Deneme Sınavı Sorusu #1256993

Aşağıdakilerden hangisi Sembolizmin ilke ve niteliklerinden biri değildir?


Sembolistler öznel gerçekçilikten hareket eder ve deney ve gözlemle kavranabilecek fiziksel dünyanın ancak fizikötesi gerçekliğin bir görüntüsü/yansıması/sembolü olduğunu düşünürler. 

Sembolistlere göre şair bir tür kâhindir, görünenin ardındaki gerçekliğe, doğadaki gizli bağlantılara, bilinmeze erişmek için eşduyuma (sinestezi) başvururlar. Duyumlar (renkler, sesler, biçimler (dokular), kokular) düşüncelerin işaretleridir. Düşünceye duyumlardan gidilir. Şair, duyumlar arasındaki iletişim ağını, sembollerle, sözcükler ve imgelerle kurar ve ruhsal gerçeğe ulaşır. 

Resimlerde hareketli figürlerle güçlendirilmiş derinlik duygusu ön planda tutulmuştur. Vücut anatomisi en ince ayrıntılara kadar gösterilir.  Işık ve gölge anlatımı güçlendirmiştir. Işık resmin bütün yüzeyine aynı ölçüde dağılmaz, parçalar halinde yansır.

Onlara göre şiir dili sembollerle (bu dünyayla, fenomenlerle) düşünceler (ideler) arasında bir aracıdır. 

Ele aldıkları temalar açısından, sembolistler, dini mistisizmi, sapkınlığı, erotik ve çöküş (décadent) duyarlılığını birleştirirler. Genellikle gizemli, karanlık, hayal dünyası, melankoli, kötülük ve ölüm gibi konulara ilgi gösterirler.


Yanıt Açıklaması:

Barok dönemi resmi özellikleri; Resimlerde hareketli figürlerle güçlendirilmiş derinlik duygusu ön planda tutulmuştur. Vücut anatomisi en ince ayrıntılara kadar gösterilir.  Işık ve gölge anlatımı güçlendirmiştir. Işık resmin bütün yüzeyine aynı ölçüde dağılmaz, parçalar halinde yansır.

Doğru cevap c'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum