Batı Edebiyatında Akımlar 2 Deneme Sınavı Sorusu #489820

1832'de Babıâli'de Tercüme Odasının açılmasıyla yabancı dilin ve dil bilenlerin önemi artar. Belli bir süre sonra Tercüme Bürosunun yanına her biri bir dil okulu niteliğinde yeni dil bürolarının açılması eklenir. Osmanlı devletinin gençlerin dil öğrenmesine ve dilde uzmanlaşmalarına katkı verirken, amaçladığı temel düşünce neydi?


Osmanlı aydınlarını donanımlı kılmak

 

Batıyla biran önce bütünleşmek

 

Batı edebiyatını yaygınlaştırmak

 

Matbaada basılacak çeşitli yabancı kitapların tercümesini yapacak eleman yetiştirmek

 

Devletin tercümanlık işlerine hakim Rum ve Ermeni vatandaşların yerine yabancı dilde yetkin Türk gençlerini görevlendirmek


Yanıt Açıklaması:

1832'de Babıâli'de Tercüme Odasının açılmasıyla yabancı dilin ve dil bilenlerin önemi artar. Belli bir süre sonra Tercüme Bürosunun yanına her biri bir dil okulu niteliğine bürünen Mabeyn Kalemi, Tophane Kalemi ve Gümrük Kalemi gibi yeni dil bürolarının açılması, bir yandan Osmanlı gençlerinin dil öğrenmesine ve dilde uzmanlaşmalarına katkı sağlarken, bir yandan da her türlü casusluk olasılığına karşılık devletin tercümanlık işlerine hâkim Rum ve Ermeni kökenli vatandaşların yerine yabancı dilde yetkin Türk gençlerin görevlendirilmesini amaçlar. O günkü devlet, milliyetçilik hareketlerinin hızlandığı böylesi bir zamanda bu önlemi gerekli görür. Doğru yanıt E’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum