Belediye, İmar ve Gayrimenkul Mevzuatı Deneme Sınavı Sorusu #787249

İl genel meclisi toplantılarında karar süreci ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Valiye gönderilmeyen meclis kararları yürürlüğe girmez.

İl genel meclisi toplantıların gizli oylama yapılamaz.

İl genel meclisi toplantılarında karar yeter sayısı üye tam sayısının dörtte birinden az olamaz.

İl genel meclisi toplantılarında oylamada eşitlik çıkması durumunda meclis başkanının bulunduğu taraf çoğunluk sayılır

İl genel meclisi toplantılarında kararlar, meclis başkanı ve ka^tip üyeler tarafından imzalanır ve bir sonraki toplantıda üyelere dağıtılır.


Yanıt Açıklaması:

Meclisin toplanmasında, üye tam sayısının salt çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, başkan, gün ve saatini tespit ederek en geç üç gün içinde toplanmak üzere meclisi tatil eder. Gelecek toplantı, üye tam sayısının dörtte birinden az olmayan üye sayısı ile yapılır. Görüşmeler sırasında başkan veya üyelerden birinin isteği üzerine yapılacak yoklamada karar yeter sayısının bulunmadığı anlaşılırsa, ikinci fıkradaki hükümler uygulanır. Üyeler oylarını bizzat kullanır. Gizli oy kullanmaya fiziki^ bakımdan engelli üyeler, tayin edecekleri kişi eliyle oy kullanabilir. Oylama; gizli, işaretle veya ad okunarak yapılır. Oy verme kabul, ret veya çekimser şeklinde olur. Kararlar, meclis başkanı ve ka^tip üyeler tarafından imzalanır ve bir sonraki toplantıda üyelere dağıtılır.

İl genel meclisi tarafından alınan kararların tam metni, en geç beş gün içinde valiye gönderilir. Vali, hukuka aykırı gördüğü kararları, yedi gün içinde gerekçesini de belirterek yeniden görüşülmek üzere il genel meclisine iade edebilir. Valiye gönderilmeyen meclis kararları yürürlüğe girmez. Yeniden görüşülmesi istenilmeyen kararlar kesinleşir. Kesinleşen il genel meclisi karar özetleri toplantıyı izleyen en geç yedi gün içinde çeşitli yollarla halka duyurulur.

Yorumlar
  • 0 Yorum