Belge Yönetimi ve Ofis Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1249178

  1. Yıllık beyannamede bildirilecek vergiye tabi gelir unsurları bir araya getirilerek, bunların safi miktarları toplamından kanunen kabul edilen indirimler yapıldıktan sonra vergiye tabi gelir (matrah) bulunur.
  2. Muhtasar beyannamenin verilmesi açısından her ay ve üç ayda bir beyanname verecekler olmak üzere iki grup bulunmaktadır.
  3. Münferit beyanname dar mükellefiyete tabi mükelleflerden yıllık beyanname vermek zorunda olmayanlar tarafından verilen beyanname türüdür.
  4. Özel beyanname dar mükellefiyete tabi kurumlar vergisi mükelleflerinden yıllık kurumlar vergisi beyannamesi vermek zorunda olanlar tarafından verilen beyanname türüdür.

Gelir üzerinden alınan vergilere ilişkin beyannameler kapsamında seçeneklerde yer alan ifadelerden hangileri doğrudur?


I ve II

I ve III

II ve IV

I, II ve III

II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Gelir ve Kurumlar vergisinde beyan esası geçerlidir. Beyan esasında ise vergi, mükellefin veya vergi sorumlusunun beyanına göre hesaplanmaktadır. Ancak beyan vergi uygulamalarına bağlı olarak farklı beyannameler ile gerçekleştirilir. Bu beyannameler yıllık, muhtasar, münferit ve özel beyannamelerdir:

  • Yıllık Beyanname: Yıllık beyanname gerçek kişinin çeşitli gelir unsurlarından bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların bir araya getirilip toplanmasına ve bu şekilde hesaplanan gelirin bir beyanname ile vergi dairesine bildirilmesine yaramaktadır. Gelir vergisinde bütün kazanç ve iratlar beyannamede toplanmakta, ancak bazı durumlarda bazı gelirler beyan dışında tutulabilmektedir. Bu nedenle bu gelirler için beyanname verilmesi söz konusu değildir. Mükellefin başka gelirler nedeniyle beyanname vermesi halinde de bu gelirler beyannameye dahil edilmezler. Yıllık beyannamede bildirilecek vergiye tabi gelir unsurları bir araya getirilerek, bunların safi miktarları toplamından kanunen kabul edilen indirimler yapıldıktan sonra vergiye tabi gelir (matrah) bulunur. Daha sonra matraha gelir vergisi tarifesi uygulanarak vergi hesaplanır. Yıllık beyannameye dahil edilmiş olan gelirlerden bazıları için daha önce geçici vergi ödenmiş veya vergi tevkifatına tutulmuş gelirler olabilir. Bu nedenle mükerrer vergilendirmeyi önlemek amacıyla ödenmiş olan geçici vergi ve kesinti suretiyle ödenmiş vergiler beyanname üzerinden hesaplanan vergiden mahsup edilir. Tam mükellefler yıllık beyannamelerini ikametgahlarının bulunduğu yerdeki vergi dairesine verirler. Dar mükellefiyette ise Türkiye’de iş yeri, muhatabı, temsilcisi varsa onun oturduğu yerin, yoksa iş yerinin bulunduğu yer vergi dairesidir. Beyanname, mükellef veya onun adına hareket eden biri tarafından posta ile veya elektronik ortamda da verilebilir.
  • Muhtasar Beyanname: Verginin, vergi sorumluları tarafından kesintiye tabi tutularak vergi dairesine ödenmesine vergi tevkifatı denir. Vergi sorumluları tarafından yapılan bu kesintilerin vergi dairesine bildirilmesine yarayan beyannameye ise muhtasar beyanname denir. Muhtasar beyannamenin verilmesi açısından her ay ve üç ayda bir beyanname verecekler olmak üzere iki grup bulunmaktadır.
  • Münferit Beyanname: Dar mükellefiyete tabi mükelleflerden yıllık beyanname vermek zorunda olmayanlar tarafından verilen beyanname türüdür. Başka bir ifade ile dar mükellefiyete tabi kişilerin gelirleri sadece Türkiye’de kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücretler,  serbest  meslek  kazançları,  gayrimenkul  sermaye  iratları,  kurumlardan  elde edilen kar payları ile diğer kazanç ve iratlardan oluşuyorsa yıllık beyanname vermeyeceklerdir. Dar mükellefiyete tabi kişiler, yıllık beyanname vermek zorunda olmadıkları bu kazanç ve iratları için münferit beyanname vermek zorundadırlar. Bu durumda dar mükellef kişiler elde ettikleri bazı değer artış kazançları ve arızi kazançlar için münferit beyanname verirler.
  • Özel Beyanname: Dar mükellefiyete tabi kurumlar vergisi mükelleflerinden yıllık kurumlar vergisi beyannamesi vermek zorunda olmayanlar tarafından verilen beyanname türüdür.

Bu bilgilerden de anlaşıldığı gibi, gelir üzerinden alınan vergilere ilişkin beyannameler kapsamında seçenekler I, II ve III’de yer alan ifadeler doğrudur, dolayısıyla doğru cevap D’dir. Seçenek IV’de yer alan “Özel beyanname dar mükellefiyete tabi kurumlar vergisi mükelleflerinden yıllık kurumlar vergisi beyannamesi vermek zorunda olanlar tarafından verilen beyanname türüdür.” İfadesi doğru değildir zira özel beyanname dar mükellefiyete tabi kurumlar vergisi mükelleflerinden yıllık kurumlar vergisi beyannamesi vermek zorunda olanlar değil, zorunda olmayanlar tarafından verilen beyanname türüdür.

Yorumlar
  • 0 Yorum