Belge Yönetimi ve Ofis Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1195952

Emeklilik, bir sosyal güvenlik kavramıdır ve çalışma hayatının sonlanmasını ve/veya emeklilik aylığının bağlanmasını ifade eder.Aşağıdaki seçeneklerden hangisi emekliliğin çeşitlerinden birisi değildir?


İsteğe bağlı emeklilik

Re’sen emeklilik

Malulen emeklilik

Süper emeklilik

Yaş haddinden emeklilik


Yanıt Açıklaması:

Emeklilik: Emeklilik, bir sosyal güvenlik kavramıdır ve çalışma hayatının sonlanmasını ve/veya emeklilik aylığının bağlanmasını ifade eder.

a. İsteğe bağlı emeklilik: Bireyler kanunda belirtilen hizmet sürelerini tamamladıktan sonra istedikleri tarihte; henüz hizmet sürelerini (20 veya 25 yıllık çalışma süresini) tamamlamamış olanların ise hizmet sürelerine geçiş sürecinde tabi oldukları yaşlarını doldurmaları şartıyla emekliliğe hak kazanırlar.
b. Re’sen emeklilik: İlgililerin isteklerine bakılmaksızın kurumlarınca yapılan zorunlu emeklilik işlemidir. 30 fiili hizmet yılını dolduran iştirakçiler kurumlarınca isteklerine bakılmaksızın, görülen ihtiyaç üzerine emekliye sevk edilebilir.
c. Yaş haddinden emeklilik: Kamu görevlilerinin bazı kadro ve görevler için belirlenen yaş hadlerini doldurmaları halinde kurumlarca uygulanması zorunlu, isteğe bağlı olmadan yapılan re’sen emeklilik işlemidir. Ayrıca kamu görevlileri için azami emeklilik yaş haddi genel olarak 65 yaşın doldurulduğu tarih olup, bu tarihlerden sonra ilgililerin çalıştırılmaları mümkün bulunmamaktadır. Yaş haddi, kanunlarda bir kısım personel için 65 yaşın altında tespit edildiği gibi, 65 yaştan sonra da çalıştırılan istisnai görevler bulunmaktadır.
d. Malulen emeklilik: Bireylerin vücutlarında meydana gelen arızalar veya uğradıkları tedavisi olanaksız hastalıklar nedeniyle görevlerini yapamayacak duruma gelmeleri halinde uygulanan emeklilik işlemidir. Çeşitli nedenlerle çalışamayacak duruma düşenlere “malul” denmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum