Belge Yönetimi ve Ofis Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1306841

2003 yılında yürürlüğe giren 4857 sayılı  iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının en belirgin özelliği aşağıdakilerden hangisi değildir?


Çalışanların iş yerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmasını talep edebilmeleri, anayasal dayanağa kavuşturulmuştur.

Yönetmeliklerin neredeyse tamamında iş yerlerinde risk değerlendirmesi yapılarak tehlikelerin belirlenmesi ve bunlara ilişkin alınacak önlemler yer almaktadır.

Çalışanların iş yerindeki risklerle ilgili bilgilendirilmeleri, eğitilmeleri ve önlemlerle ilgili olarak görüşlerinin alınması hemen tüm yönetmeliklerin ortak hükümleridir.

Yapılan işin niteliğine bağlı olarak özelliği olan işyerleri için ayrı yönetmelikler çıkarılmış, risklerin azaltılması için farklı önlemler öngörülmüştür.

İşverenlere getirilen yükümlülüklerin çoğu mevzuatın yayımı tarihinde başlarken, bazılarının uygulamaya geçişi için ara periyot konulmuştur.


Yanıt Açıklaması:

Çalışanların işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmasını talep edebilmeleri, iş güvenliğinin sosyal riskleri önleyemediği durumlarda ortaya çıkan zararın tazmini ve asgari bir ekonomik güvencenin sağlanması hem 1961 hem de 1982 Anayasası’nda anayasal dayanağa kavuşturulmuştur. Dolayısı ile doğru yanıt A dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum