Bilgi Toplumu Ve E-Devlet Deneme Sınavı Sorusu #1397325

Aşağıdaki duyuru, abonelere SMS mesajı olarak yollanmıştır. Bu mesajda anlatılan uygulama, yeni teknoloji ve iş yapış biçimlerinden hangisiyle mümkün olmuştur?

Yanmayan sokak lamba ihbarı için yeni geliştirilen Aydınlatma Mobil Takip uygulaması ile tespit ettiğiniz arızanın fotoğrafını çekerek arızayı sorumlulara iletebilirsiniz. Bu uygulama ile ihbarlar kayıt altına alınmakta ve takip edilmektedir. İhbarlar suresinde giderilmediği takdirde, dağıtım şirketine ceza kesilmektedir.


Kayıt zinciri

Oyunlaştırma

Açık devlet

Nesnelerin interneti

Büyük veri


Yanıt Açıklaması:

Nesnelerin İnterneti: Nesnelere takılan sensörler (algılayıcılar) vasıtasıyla bu aletlerin nesnelerin interneti üzerinden veri alışverişinde bulunabilmesi sonucunda, bireysel ve ticari kullanımlardan akıllı kentlere kadar birçok uygulama alanı ortaya çıkmıştır. Örneğin; ulaşım araçlarına takılan sensörler yoluyla kamu sektörüne ait polis, jandarma ve itfaiye araçları, çöp toplama ve inşaat kamyonları ile ambulans filoları çok daha kolay takip edebilir ve ihtiyaca göre çok daha kolay, hızlı ve düşük maliyetli şekilde yönlendirebilir hâle gelmiştir. Çöp kutularına takılan sensörler yardımıyla çöp toplama kamyonları sadece dolu çöp kutularını boşaltmaya gitmiş ve kısalan rotalarda ciddi hizmet maliyeti tasarrufları sağlanmıştır. Park yerlerine takılan ve park etmeye uygun yerleri gösteren sensörlerin akıllı telefonlardan takip edilebilmesi, şehir merkezleri gibi park sorunu olan yerlere giden şoförlerin gerçek zamanlı dinamik park planlaması yapabilmesini sağlamıştır. Verilen örnekte de vatandaş odaklı buna benzer bir uygulamadan söz edilmektedir. Doğru cevap D’ dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum