Bilgi Toplumu Ve E-Devlet Deneme Sınavı Sorusu #1395987
Aşağıdakilerden hangileri Akıllı kent açıklamasının bileşenleri arasında tanımlanabilir:
I. Akıllı kent, çözülecek sorunlar ve alınacak kararlar hakkında ayrıntılı, doğru ve güncel verilerin toplanması ve işlenmesi sonucunda verilen kararlar ve yapılan planlamalar yardımıyla “akıllıca yönetilen” bir kenttir.
II. Dolayısıyla çeşitli kent paydaşlarından gelen şikâyet, talep ve önerileri dikkate alarak çoğulcu bir bakış açısıyla yönetilen “kimseyi dışarıda ve arkada bırakmayan” bir kenttir.
III.Kent idaresinin planlama, karar alma, uygulama ve değerlendirme safhalarında katı- lım, şeffaflık, hesap verebilirlik ve denetim süreçlerini işleten “demokratik” bir kenttir.
IV. Bu kentler algılayıcılar (sensörler), yapay zekâ, nesnelerin interneti, büyük ve açık veri gibi teknolojik gelişmelerden yararlanan “teknolojiye hâkim” kentlerdir.
I-II-III |
II-III-IV |
I-III-IV |
I-II-IV |
I-II-III-IV |
Akıllı kent/şehir kavramındaki “akıllı” kısaltmasının yukarıda açıklanan bileşenleri göz önüne alınarak, akıllı kent kavramı yeniden şu şekilde tanımlanabilir: 1. Akıllı kent, çözülecek sorunlar ve alınacak kararlar hakkında ayrıntılı, doğru ve güncel verilerin toplanması ve işlenmesi sonucunda verilen kararlar ve yapılan planlamalar yardımıyla “akıllıca yönetilen” bir kenttir. 2. Dolayısıyla çeşitli kent paydaşlarından gelen şikâyet, talep ve önerileri dikkate alarak çoğulcu bir bakış açısıyla yönetilen “kimseyi dışarıda ve arkada bırakmayan” bir kenttir. 3. Kent idaresinin planlama, karar alma, uygulama ve değerlendirme safhalarında katı- lım, şeffaflık, hesap verebilirlik ve denetim süreçlerini işleten “demokratik” bir kenttir. 4. Acilen çözülmesi gereken, çöplerin toplanması gibi günlük sorunların ötesinde gelecekteki sorunları yine veri analizi dürbü- nünden önceden görüp çözüm aramaya ve bulduğu çözümleri sorun ortaya çıkmadan veya ağırlaşmadan uygulamaya başlayan önetkin (proaktif) bir kenttir. 5. Kentsel sorunların ulusal ve küresel sorunlar ile bağlantısını gözden kaçırmadan, küresel ısınma, atık yönetimi ve alternatif enerji konularında olduğu gibi, kentsel politika çözümlerini ulusal ve küresel çözümlerle bütünleştirmeyi hedefleyen “küyerel” (glocal, hem küresel hem yerel özellikleri bünyesinde barındıran) bir kenttir. 6. Tüm bunları yaparken, algılayıcılar (sensörler), yapay zekâ, nesnelerin interneti, büyük ve açık veri gibi teknolojik gelişmelerden yararlanan “teknolojiye hâkim” bir kenttir. Özellikle ve ağırlıklı olarak algılayıcılar vasıtasıyla internete bağlı her tür nesnenin birbiriyle etkileşimde bulunabilmesi (Nesnelerin interneti), akıllı kent uygulamaları için merkezi önemde bir unsurdur. 7. Son olarak; kullandığı hizmetin ve malın üretimine katılan “üreten tüketiciler” (prosumer, producer + consumer= üretici + tüketici) ve “ortak akılla sorun çözme” (crowdsourcing) gibi yeni iş yapış şekillerinden yararlanma yollarını arayan ve bulan; yani sadece belediye idarecilerinin değil, “kentin ortak aklını kullanan” bir kenttir.
Yorumlar
- 0 Yorum