Bilgi Toplumu Ve E-Devlet Deneme Sınavı Sorusu #1371526

Aşağıdakilerden hangisi ‘devletten devlete’ kategorinde yer alan bir elektronik etkileşim platformudur?


Kamu Uygulamaları Merkezi

Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama

Adalet Bakanlığı Dava Dosyası Sorgulama

Sosyal Güvenlik Kurumu 4A Hizmet Dökümü

Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Borcu Sorgulama


Yanıt Açıklaması:

E-Devlet Kapısı’nda sunulan bilgi ve hizmetler incelendiğinde, bu platformda ‘devletten devlete’, ‘devletten vatandaşa’ ve ‘devletten özel sektöre’ olmak üzere, üç temel e-Devlet etkileşim kategorisini de kapsayacak şekilde bilgi ve hizmet sunulduğu görülmektedir.

  1. Devletten devlete: Bu kategoriye ait hizmet örnekleri, kamu kurum ve kuruluşları arasında işletilen e-hizmetlerin sunulduğu “http://kamu.turkiye.gov.tr” adresindeki “Kamu Uygulamaları Merkezi” isimli web sitesinde bolca mevcuttur. Bu platformda, resmi kurumlar birbirleriyle veri paylaşabilmekte, diğer kurumlara e-hizmetler sunabilmekte ve söz konusu e-hizmetlere ait istatistiksel bilgilere erişebilmektedir.
  2. Devletten vatandaşa: Bu kategoride birçok bilgi ve hizmet sunulmaktadır. Bu bağlamda, web sitesi üzerinde “En Çok Kullanılan Hizmetler” başlığı altında yer alan e-hizmetlerin hemen hepsi “devletten vatandaşa” kategorisindedir. Bu elektronik etkileşim kategorisine somut olarak, 2019 yılı Mayıs ayı itibarıyla en çok kullanılan e-hizmetler arasında yer alan; “Sosyal Güvenlik Kurumu 4A Hizmet Dökümü”, “Adalet Bakanlığı Dava Dosyası Sorgulama” ve “Gelir İdaresi Başkanlığı Vergi Borcu Sorgulama” gibi örnekler verilebilir.
  3. Devletten özel sektöre: Bu tür “devletten özel sektöre” yönelik e-hizmetler, şirketi temsile yetkili kişiler tarafından doğrudan kullanılabilmektedir. Örneğin; Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gerçek kişilere sunulduğu zaman “devletten vatandaşa” kategorisine giren “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” e-hizmeti, tüzel kişilere sunulurken kategorisi değişerek “devletten özel sektöre” olmaktadır.

Doğru cevap A’dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum