Bilgi Toplumu Ve E-Devlet Deneme Sınavı Sorusu #1371554

I. Yapay zekâ yardımıyla kişiye özel kullanıcı profillerinin oluşturulması ve geliştirilmesi düşünülebilir.
II. Türkiye’deki yasal mülteciler ve yarı-yerleşik yaşayan yabancılar için ana dillerinde e-hizmet verilebilir.
III. Vatandaşlar, E-Devlet Kapısı üzerinden kamu kurumlarından bilgi talebinde, önerilerde, ihbarlarda ve şikâyetlerde bulunabilir.

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri E-Devlet Kapısı üzerinde ‘e-katılım kanallarının güçlendirilmesi için’ gelecekte yapılabilecek geliştirmedir/geliştirmelerdir?


Yalnız I

Yalnız II

Yalnız III

I ve II

II ve III


Yanıt Açıklaması:

Gruba veya kişiye özel, yaşam olayları çevresinde tasarlanmış hizmetlerin artırılması e-Devlet Kanalının gelecekte daha işlevsel ve etkin bir şekilde kullanılmasına katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda, çocuklar, gençler, yaşlılar, engelliler, mülteciler ve turistler gibi kullanıcı gruplarına özel içerikler oluşturulabilir. Ayrıca yapay zekâ yardımıyla kişiye özel kullanıcı profillerinin oluşturulması ve geliştirilmesi düşünülebilir. Hatta bazı hizmetlerin belli kişiler tarafından yakın zamanda kullanılması gerekeceği öngörülerek (örneğin üniversiteden yeni mezun olmuş bir kişinin bir sonraki aşamada iş arayacağı öngörülerek), bu kişilere bu hizmetleri kullanmasının yararlı ve gerekli olacağı bildirilebilir.

E-Devlet Kapısı’nın şu andaki mevcut halinde vatandaşların bu mecradan bilgi ve hizmet sunan kamu kurum ve kuruluşlarına istek, öneri ve şikâyetlerini iletebilecekleri iki adet kanal bulunmaktadır. Bu e-katılım kanallarından ilki, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’dir (CİMER), bir diğer kanalı ise TBMM e-Dilekçe Hizmetidir. Doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum