Bilgi Toplumu Ve E-Devlet Deneme Sınavı Sorusu #1398224

Onuncu Kalkınma Planı’nda güvenlik politikaları ile teknoloji ilişkisinin yasal altyapısı düşünüldüğünde aşağıdakilerden hangisi doğru olur?


Kişisel verilerin korunması ile ilgili yasal bir düzenlemeyi kanunlaştırmıştır.

GDO içeren ürünler için güvenlik kriterleri üretilmesi gerektiğine dikkat çekmiştir.

Ulusal bilgi güvenliği alanında yasal düzenlemeler getirmiştir.

Elektronik ticaret alanında yasal düzenlemeler getirmiştir.

Biyolojik güvenlik (Biyo-güvenlik) alanında da kanuni düzenlemeler getirmiştir.


Yanıt Açıklaması:

Onuncu Kalkınma Planı’nda güvenlik politikaları ile teknoloji ilişkisinin yasal altyapısındaki bazı eksikliklere de dikkat çekilmiştir. Bu eksiklikler (T.C. Kalkınma Bakanlığı, 2013: 38, 96, 98) ve giderilmesine yönelik plan döneminde atılan adımlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  1. Onuncu Kalkınma Planı hazırlıkları yapılırken kişisel verilerin korunması ile ilgili yasal bir düzenlemenin henüz kanunlaşmamış olması ciddi bir eksiklik olarak görülmüştür. Bu eksiklik, 2016 yılında 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle giderilmiştir. Söz konusu kanunla, Kişisel Verileri Koruma Kurumu ve Kişisel Verileri Koruma Kurulu adında birbirini tamamlayan iki kurumsal yapı kurulmuştur (https://www.kvkk.gov.tr).
  2. Ulusal bilgi güvenliği alanında yasal düzenleme eksikliğine dikkat çekilmiştir.
  3. Elektronik ticaret alanında var olduğu vurgulanan yasal düzenleme eksikliği 2014 yılında yasalaşan 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ile giderilmiştir.
  4. Güvenlik kavramının bir başka boyutu olan biyolojik güvenlik (Biyo-güvenlik) alanında da kanuni düzenleme eksikliğine dikkat çekilmiştir. Özellikle genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) içeren, ileri teknolojiler kullanılarak üretilmiş ürünlere yönelik biyo-güvenlik kriterleri üretilmesi gerektiğine dikkat çekilmiştir. Yine bu alanda da vurgulanan yasal düzenleme eksikliği, 2010 yılında kanunlaşan 5977 sayılı Biyogüvenlik Kanunu ile büyük ölçüde giderilmiştir.

Doğru cevap B’ dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum