Bilgi Toplumu Ve E-Devlet Deneme Sınavı Sorusu #1373285

Büyük ve Açık Veri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğru değildir?


Büyük veri yaklaşımıyla yapılan analizler, genel olarak e-Devlet faaliyetlerinde, özel olarak da kamu yönetimi sisteminde giderek artan oranda önem kazanmaktadır.

Büyük veri kavramı özellikle 2010’lardan itibaren daha fazla tartışılmaya başlanmıştır.

Veri miktarındaki son yıllardaki büyük artışın temel nedeni, dijital veri üreten yeni kaynakların ortaya çıkmasıdır.

Büyük veri analizleri yoluyla e-Devlet hizmetleri üretilir ve kamu politikaları oluşturulur.

Kamu sektörüne ait verilerin açık veri olarak paylaşımı konusunda ABD öncü ülkelerden biridir.


Yanıt Açıklaması:

Bu iki bağlantılı kavramdan ilki olan büyük veri, veri üretim kaynaklarının artması ve çeşitlenmesi sonucunda uygarlık tarihinde görülmemiş miktarlara ulaşan, karmaşık, birçok veri türünü (yazı, rakam, görüntü, ses, vb.) içeren ve ancak gelişmiş bilgisayarlar/yazılımlar vasıtasıyla hakkıyla analiz edilebilen veriler için kullanılan genel isimdir. Veri miktarının artışına paralel olarak veri depolama ve işleme teknolojilerinin de hızlı gelişimi karmaşık büyük veri analizlerini mümkün hâle getirmiştir. Büyük veri yaklaşımıyla yapılan analizler, genel olarak kamu yönetimi sisteminde, özel olarak da e-Devlet faaliyetlerinde giderek artan oranda önem kazanmaktadır.

Büyük veri kavramı özellikle 2010’lardan itibaren daha fazla tartışılmaya başlanmıştır. Bu durumun temel nedeni, dijital veri üretiminin geometrik olarak artmasıdır. Bir iddiaya göre, son 5 yılda üretilen (dijital) veri miktarı, yazının keşfinden o zamana kadar üretilen veri miktarını geçmiştir. Veri miktarındaki bu büyük artışın temel nedeni, dijital veri üreten yeni kaynakların ortaya çıkmasıdır.

Büyük veri analizleri yoluyla e-Devlet hizmetleri üretilir ve kamu politikaları oluşturulurken veri güvenliği ve mahremiyetinin sağlanmasına da dikkat edilmesi kritik önem taşımaktadır.

Kamu sektörüne ait verilerin açık veri olarak paylaşımı konusunda öncü ülkelerden biri olan ABD’de ise gizlilik içermeyen veri setleri 2009 yılından beri “http://www.data.gov” adresinde internet üzerinde yayımlanmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum