Bilgi Toplumu Ve E-Devlet Deneme Sınavı Sorusu #1380607

Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2015 ile 2018 yılları arasındaki dönemi kapsayan, Ulusal Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planı’nda hangisi tespit edilmemiştir?


Siber güvenlik uzmanı, medya analizcisi ve sosyal medya uzmanı gibi yeni uzmanlık alanları ve uzman kadroları ihtiyacı

Bilişim teknolojileri alanında uzmanlık mahkemelerinin kurulması

Çocukların internet ortamında karşılaştıkları siber zorbalık, nefret suçları ve zararlı alışkanlıkların özendirilmesi gibi zararlı ve/ veya uygunsuz içeriklere karşı bilinçlendirilmesi

Siber zorbalık kanununun çıkarılması

güvenlik eğitim portalı


Yanıt Açıklaması:
  1. Kamu bürokrasisinde eksikliği giderek daha fazla hissedilen siber güvenlik uzmanı, medya analizcisi ve sosyal medya uzmanı gibi yeni uzmanlık alanları ve uzman kadroları konularında çalışmalar yapılması ihtiyacına dikkat çekilmiştir. 2. Bir başka eksiklik ise, bilişim teknolojileri alanında uzmanlık mahkemelerinin kurulması ve bu mahkemelerde bilişim teknolojileri alanında uzmanlaşmış savcı ve hâkimlerin görev yapıyor olması gerekliliğidir. 3. Çocukların internet ortamında karşılaştıkları siber zorbalık, nefret suçları ve zararlı alışkanlıkların özendirilmesi gibi zararlı ve/ veya uygunsuz içeriklere karşı bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekilmiştir. Tam da bu konuları düzenleyen 5651 sayılı “İnternet Ortamında İşlenen Belirli Suçlarla Mücadeleyi Amaçlayan ve İçerik, Yer, Erişim Ve Toplu Kullanım Sağlayıcılarının Yükümlülüklerini Düzenleyen Kanun”, 2007 yılında yasalaşmış; 2014 yılında da önemli ölçüde değiştirilmiştir. Siber güvenlik alanında ise Ulusal Siber Güvenlik Strateji ve Eylem Planları (20132014; 2015-2016 ve 2016-2019) kabul edilerek uygulamaya geçirilmiştir. 2013-2014 Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı’ndaki 37. maddede bir “Siber Güvenlik Kanunu”nun çıkarılması, 39. maddede ise bir “Siber Suçla Mücadele Stratejisi Eylem Planı” oluşturulması öngörülmüştür. Bu çerçevede yine 2013 yılında “Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi” (USOM) kurulmuştur. Aynı yıl çıkarılan bir tebliğ ile de kamu kurumlarında ve özel sektör kuruluşlarında kurumsal ve sektörel “siber olaylara müdahale ekipleri”nin (SOME) kurulması istenmiştir. Yine bu çerçevede hazırlanan bir Siber Suçlarla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı’nın hazırlık çalışmaları sürmektedir. Ayrıca TÜBİTAK Siber Güvenlik Enstitüsü (SGE) ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı işbirliğiyle siber güvenlik ekosisteminin oluşturulmasına yönelik çalıştay ve benzeri çeşitli faaliyetler de yürütülmektedir. Son olarak, TÜBİTAK SGE tarafından bir siber güvenlik eğitim portalı ve burada kullanılmak üzere bir güvenlik altyapı simülasyonu hazırlanmıştır; eğitim içeriklerinin zenginleştirmesi devam etmektedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum