Bilim ve Teknoloji Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #267856

Aşağıdaki bilimsel olaylardan hangisi Thales'e aittir?


Evrenin temel yapı taşının “sonsuz” adını verdiği soyut yani maddesel olmayan bir kavram olduğunu öne sürmüştür.
İçten dışa doğru sıralanırsa, sıcak (ateş), soğuk (hava), ıslak (su), kuru (toprak) şeklinde dört nesne üzerine dayandırılan bir evren düşüncesini savunmuştur.
Sınırsız kavramını gözlenebilir nitelikte olmadığı yani somut olmadığından dolayı reddederek, bunun yerine hava veya buharı evrenin temel yapı taşı olarak önermiştir.
Evrenin yapısını araştırmadan önce, yerin gezilmesi ve bilgi toplanması gerektiğini düşünmekteydi. Bu düşüncenin sonucu olarak ilk coğrafya kitabını yazmıştır.
Evreni oluşturan tüm ögelerin, suyun değişik biçimlerinden oluştuğunu böylece, evrenin karmaşık yapısının, tek bir maddesel kökene indirgenebileceğini savunmuştur.

Yanıt Açıklaması: Thales’in ilk bilimsel görüşü, evrenin sudan oluştuğu şeklindedir. Böylece ilk kez evrenin bir maddeden meydana geldiği ifade edilmiş olmaktadır. Thales’in evren düşüncesine göre, evreni oluşturan tüm ögeler, suyun değişik biçimlerinden oluşmaktadır. Böylece, evrenin karmaşık yapısı, tek bir maddesel kökene indirgenmektedir. Yani evren bir maddedir.
Yorumlar
  • 0 Yorum