Bilim ve Teknoloji Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #267812

Mühendishane'deki eğitim sistemine getirmiş olduğu yenilikler yanında İshak Efendi, asıl şöhretini modern bilimler konusunda başlattığı tercüme hareketi ile kazanmıştır. 1826-1834 yılları arasında fen bilimlerine ait temel ders kitaplarından oluşan toplam on üç ciltlik on eser hazırlamıştır. İshak Efendi'ye haklı şöhretini kazandıran dört ciltlik büyük eseri, dönemin Avrupa fen kitaplarından derlenen ve 1831-1834 yılları arasında İstanbul'da basılan Mecmua-i Ulûm-ı Riyaziye'dir. Bu eseri bu derece önemli kılan sebep nedir?


İshak Efendi tarafından yazılması
Avrupa kaynaklı ders kitaplarının tercümelerinden oluşması
Askeri ve teknik eğitim konularını içeren kitaplardan yararlanılması
matematik, fizik, kimya, astronomi, biyoloji, botanik, zooloji ve mineroloji gibi birçok tabii ve riyazi bilim metinlerini bir arada sunan ilk kitap olması
İshak Efendi'nin kitaplarda mümkün olduğu kadar Osmanlıca terimleri kullanmaya dikkat etmesi.

Yanıt Açıklaması: İshak Efendi'ye haklı şöhretini kazandıran dört ciltlik büyük eseri, dönemin Avrupa fen kitaplarından derlenen ve 1831-1834 yılları arasında İstanbul'da basılan Mecmua-i Ulûm-ı Riyaziye'dir. Bu eser, basıldığı döneme kadar yayınlanmış Osmanlı bilim litaratürü göz önüne alındığında matematik, fizik, kimya, astronomi, biyoloji, botanik, zooloji ve mineroloji gibi birçok tabii ve riyazi bilim metinlerini bir arada sunan ilk kitaptır.
Yorumlar
  • 0 Yorum