Bilişim Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #955839

5369 Sayılı Evrensel Hizmet Kanunu ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?


Kanun’un 1. maddesine göre, bu yasanın ama- cı; kamu hizmeti niteliğini haiz, ancak işletmeci- ler tarafından karşılanmasında mali güçlük bulu- nan evrensel hizmetin sağlanması, yürütülmesi ve elektronik haberleşme sektörü ile bu Kanun kap- samında belirlenen diğer alanlarda evrensel hizmet yükümlülüğünün yerine getirilmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.

Bu kanuna göre evrensel hizmet; elektronik haberleşme sektöründe, ilgili mevzuatına göre Kurumca yetkilendirilmiş ve bu Kanun kapsamındaki hizmetleri sağlamakla yükümlü kılınan işletmeciyi ifade eder.

Bu kanuna göre evrensel hizmetin net maliyeti: Bir işlet- mecinin, evrensel hizmet yükümlülüğünün gereklerini yerine getirmek için sağladığı du- rum ile hiç yükümlü olmasaydı içinde bulu- nacağı durum arasındaki net maliyet farkını ifade eder.

Bu kanuna göre alt yapı: Evrensel hizmetin sağlanmasını teminen hizmetin verilebilmesi için gerek- tiğinde öncelikle fiziki ortamın oluşturul- masına yönelik her türlü teçhizat, ekipman, bilgisayar, yazılım ve donanımı ifade eder.

vrensel hizmetin sağlanmasında ve bu hususta yapılacak düzenleme- lerde esas alınacak ilkelerden biri "Evrensel hizmet, fert başına gayrisafi yurt içi hasıla tutarı da göz önünde bulunduru- larak karşılanabilir ve makul fiyat seviyesin- de sunulur." ilkesidir.


Yanıt Açıklaması:

Evrensel hizmet: Türkiye Cumhuriyeti sı- nırları içinde coğrafi konumlarından ba- ğımsız olarak herkes tarafından erişilebilir, önceden belirlenmiş kalitede ve herkesin karşılayabileceği makul bir bedel karşılı- ğında asgari standartlarda sunulacak olan, internet erişimi de dahil elektronik haber- leşme hizmetleri ile bu Kanun kapsamında belirlenecek olan diğer hizmetleri ifade eder.

Yorumlar
  • 0 Yorum