Bilişim Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #882243

Dekoder (şifre çözücü) isimli cihazların TCK anlamında bilgisayar kapsamında kabul edilmemesinin nedeni aşağıdakilerden hangisidir?


Bilişim sistemi niteliğine sahip olması

İnternet aracılığıyla çalışmaması

Tek amaçlı çalışma özelliğine sahip olmaları

Sahip olduğu verileri yeterince hızlı işleyememesi

Enformatik özelliğe sahip olmaları


Yanıt Açıklaması:

Yayıncılık alanındaki gelişmelerin ülkemizdeki son örneği, şifreli kanal olarak ifade edilen ve yayınları şifrelerle bozarak yayınlayıp, abonelere dağıtılan şifre çözücülerle bu şifreleri kaldırıp yayınların sadece abonelerce izlenmesine olanak tanıyan yayın sistemleri olmuştur. Şifreli yayınların izlenmesinde kullanılan dekoder (şifre çözücü) isimli cihazların, bilgileri otomatik işleme tabi tutmuş sistem kavramı içinde değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ise, önceki TCK döneminde ülkemizdeki yoğun tartışma konularından birini oluşturmuştur.
Bu konuda doktrinde ve uygulamada baskın olan görüş, dekoderin bilgisayar kapsamında olmadığı ve bu sebeple de, bu cihaz aracılığı ile gerçekleştirilen eylemlerin eski TCK’nın 11. bab hükümlerine göre değerlendirilemeyeceği yönündeydi. Nitekim bu cihazlar, bilgisayarın temel özelliği olan enformatik (genel amaçlı kullanılabilme) özelliğine sahip olmayıp tek amaçlı çalışma özelliğine sahiptirler.

Yorumlar
  • 0 Yorum