Bilişim Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #886885

İnternet ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla gündeme gelen anonimlik hakkı, aşağıdaki hak ve özgürlüklerden hangisi ile ilişkilidir?


Mülkiyet hakkı

Ayrımcılık yasağı

Kişinin manevi bütünlüğünün korunması hakkı

Düşünceyi açıklama özgürlüğü

Kişiliğini geliştirme hakkı


Yanıt Açıklaması:

Hem düşünceyi açıklama özgürlüğü, hem de özel yaşamın gizliliği hakkı ekseninde tartışılan anonimlik genel olarak, bir kişi ya da grubun görüş
ve düşüncelerini kimliğini ortaya çıkarmadan açıklaması ve yayması olarak tanımlanabilir. İhbarcılar, muhalifler, utangaç kişiler, görüşlerini açıklamalarının kendilerini olumsuz bir şekilde etkileyeceğini düşünenler, kişisel verilerinin toplanmamasını ve hareketlerinin izlenmesini istemeyenler için anonimlik oldukça yararlıdır. Anonimlik hakkı, özellikle İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla güncellik kazanmış ve tartışılmaya başlanmıştır. Özellikle yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı dönemde İnternet ortamında kişilerin kimliklerini gizleyebilmelerinin kolaylığı dolayısıyla görüşlerini ortaya koymada daha özgürce hareket edebilecekleri dile getirilmiştir. Binlerce insan, İnternet’te kendi özel yaşamlarına ilişkin yalnızca kim oldukları bilinmediği takdirde söyleyebilecekleri şeyleri açıklamaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum