Bilişim Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1034802

Bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak girmek veya orada kalmaya devam etme aşağıdakilerden hangisidir?


Fail

Mağdur

Maddi fiil

İştirak

Teşebbüs


Yanıt Açıklaması:

Fail: Suçun faili tipik eylemleri gerçekleştiren kişidir. Söz konusu suçlar bakımından fail olmanın gerektirdiği herhangi bir özellik söz konusu değildir. Herkes 243/1 ve 243/4’deki suçların faili olabilir.

Mağdur: Suçla korunan hukuki değerin ait olduğu kimse mağdur olarak nitelendirilir. Girilen bilişim sistemini kullanan kimse m.243/1’deki sisteme izinsiz girme veya orada kalma suçunun mağdurudur. Nakli izlenen verilerin sahibi ise m.243/4’teki veri nakillerini izleme suçunun mağduru konumundadır.

Maddi fiil, bir bilişim sisteminin bütününe veya bir kısmına, hukuka aykırı olarak girmek veya orada kalmaya devam etmektir. Sisteme hukuka aykırı olarak girmekle veya izinli girdikten sonra çıkmayarak izinsiz kalmaya devam etmekle suç oluşur.

Tek kişi tarafından işlenebilen bir suçun, birden fazla kimse tarafından bir iş birliği içerisinde işlenmesine iştirak denir.

Teşebbüs kişinin işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamamasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum