Bilişim Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #962623

Aşağıdakilerden hangisi Bilgi Tek­nolojileri ve İletişim Kurumunun görevleri arasında yer almaz?


İnternet ortamında yapılan ve bu Kanun kapsamına giren suçları oluşturan içeriğe sahip faaliyet ve yayınları önlemeye, internetin güven­li kullanımını sağlamaya, bilişim şuurunu geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmak,

İnternet ortamında yapılan yayınların içe­riklerini izleyerek, bu Kanun kapsamına gi­ren suçların işlendiğinin tespiti halinde, bu yayınlara erişimin engellenmesine yönelik olarak bu Kanunda öngörülen gerekli ted­birleri almak.

Kurum tarafından işletmecilerin yetkilen­dirilmeleri ile mülkî idare amirlerince ticarî amaçlı toplu kullanım sağlayıcılara verilecek izin belgelerinde filtreleme ve bloke etmede kullanılacak sistemlere ve yapılacak düzenle­melere yönelik esas ve usûlleri belirlemek.

Yer sağlanan hizmetlere ilişkin trafik bilgilerini bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere yönetmelikte belirlenecek süre kadar saklamakla ve bu bilgilerin doğruluğunu, bütünlüğünü ve gizliliğini sağlamak.

İnternet ortamında herkese açık çeşitli ser­vislerde yapılacak filtreleme, perdeleme ve izleme esaslarına göre donanım üretilmesi veya yazılım yapılmasına ilişkin asgari kriterleri belirlemek.


Yanıt Açıklaması:

Bilgi Tek­nolojileri ve İletişim Kurumunun Görevleri:

  • Bakanlık, kolluk kuvvetleri, ilgili kamu ku­rum ve kuruluşları ile içerik, yer ve erişim sağlayıcılar ve ilgili sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon oluşturarak internet ortamında yapılan ve bu Kanun kapsamına giren suçları oluşturan içeriğe sahip faaliyet ve yayınları önlemeye, internetin güven­li kullanımını sağlamaya, bilişim şuurunu geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmak, bu amaçla, gerektiğinde, her türlü giderle­ri yönetmelikle belirlenecek esas ve usuller dahilinde Kurumca karşılanacak çalışma kurulları oluşturmak.
  • İnternet ortamında yapılan yayınların içe­riklerini izleyerek, bu Kanun kapsamına gi­ren suçların işlendiğinin tespiti halinde, bu yayınlara erişimin engellenmesine yönelik olarak bu Kanunda öngörülen gerekli ted­birleri almak.
  • İnternet ortamında yapılan yayınların içe­riklerinin izlenmesinin hangi seviye, zaman ve şekilde yapılacağını belirlemek.
  • Kurum tarafından işletmecilerin yetkilen­dirilmeleri ile mülkî idare amirlerince ticarî amaçlı toplu kullanım sağlayıcılara verilecek izin belgelerinde filtreleme ve bloke etmede kullanılacak sistemlere ve yapılacak düzenle­melere yönelik esas ve usûlleri belirlemek.
  • İnternet ortamındaki yayınların izlenmesi suretiyle bu Kanunun 8 inci maddesi ile 8/A maddesinde sayılan suçların işlenmesi­ni önlemek için izleme ve bilgi ihbar mer­kezi dahil, gerekli her türlü teknik altyapıyı kurmak veya kurdurmak, bu altyapıyı işlet­mek veya işletilmesini sağlamak.
  • İnternet ortamında herkese açık çeşitli ser­vislerde yapılacak filtreleme, perdeleme ve izleme esaslarına göre donanım üretilmesi veya yazılım yapılmasına ilişkin asgari kriterleri belirlemek.
  • Bilişim ve internet alanındaki uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordi­nasyonu sağlamak.
  • Bu Kanunun 8 inci maddesinin birinci fık­rasında sayılan suçların, internet ortamında işlenmesini konu alan her türlü temsili gö­rüntü, yazı veya sesleri içeren ürünlerin ta­nıtımı, ülkeye sokulması, bulundurulması, kiraya verilmesi veya satışının önlenmesini teminen yetkili ve görevli kolluk kuvvetleri ile soruşturma mercilerine, teknik imkânları dahilinde gereken her türlü yardımda bu­lunmak ve koordinasyonu sağlamak.
Yorumlar
  • 0 Yorum