Bilişim Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #975290

İrade açıklamaları ile ilgili aşa­ğıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


İnternet üzerinden bir uçak biletinin alımında Irade açıklaması doğrudan bir yazılım tarafından oluşturulmaktadır.

Bilişim sisteminde sadece ekrandaki teklifin belli bir zaman içinde reddedilmemesi irade açıklaması olarak kabul edilemez.

Elektronik ortamda irade açıklamasında bulu­nanların irade açıklamasında hata kabul edilemez.

Bir kimsenin sözleşme kurmaya yönelmiş olan irade açıklaması, chat, skype, facebook sohbeti veya elektronik posta ile yapılabilir.

Bir web sayfasında ‘fare’ yardımı ile bir sözleşmenin kabul edilmesindeki irade açıklamalarında elektronik ortam, sadece bir aracıdır.


Yanıt Açıklaması:

Elektronik ortamda gerçeklesen irade açıklamaları kendi içinde ikiye ayrılarak incelenmiştir. Bunlardan ilkinde elektronik ortam sadece bir aracıdır. Diğerinde ise iradenin oluşumunda bir insan iradesi olmaksızın bir bilgisayar yazılımı tarafından irade açıklaması yapılmaktadır.  İkinci tür elektronik irade açıklamasını diğer irade açıklamalarından ayıran husus, öncelikle irade açıklamasının yapılması ile onun karsı tarafa ulaşması sırasında aktif bir insani eylemin bulunmayışıdır. Bir web sayfasında sözleşmenin kurulması için adım adım yapılan işlemlerden sonra, örneğin bir uçak biletinin satın alınmasında, hava yolu şirketinin sistemi, bir insan yardımı olmaksızın bileti oluşturmakta ve kredi kartımızdan da parayı tahsil etmektedir. İşte hava yolu şirketinin açıklamaları, bir insan iradesi mi yoksa bir makine iradesi midir? Ancak belirtelim ki bilgisayar açıklaması ya da otomatik irade açıklaması olarak da isimlendirilebilecek elektronik irade açıklaması, aslında irade açıklamasının usulü ile ilgilidir. Bilgisayar yazılımını oraya koyan ve yerleştiren irade, genel olarak irade beyanı bulunmak arzu ve niyetindedir. Yani diğer bir ifade ile bilgisayar yazılımını hazırlayan sunucu, genel nitelikteki bir fiili iradesini ortaya koymuştur. Burada sadece bilgisayarın kullanıcısı, makinesini irade açıklamalarının aracı olarak kullanmaktadır. Aslında klasik anlamda elektronik irade açıklaması, sadece bir bilgisayar programı veya bir diğer iletişim aracı vasıtası ile yapılmış bir irade açıklamasından başka bir şey değildir.

Yorumlar
  • 0 Yorum