Bilişim Sistemleri Ve Lojistik Deneme Sınavı Sorusu #914019

Coğrafi bilgi sistemlerinde kullanılan veri türlerinden olan raster veriler ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Meka^n üzerinde işgal ettikleri x ve y koordinat değerleri ile gösterilmektedir.

Depolar, tesisler, fabrikalar ve perakendeciler bu şekilde gösterilebilmektedir.

Piksel olarak tanımlanan hücreler şeklinde gösterilmektedir. CBS dahilinde temsil edilebilen en küçük coğrafik bir birim olup, en küçük ‘haritalama birimi’ olarak bilinir. 

Yollar, şebekeler, demiryolları vb. unsurların gösterilmesinde kullanılırlar. 

Poligon veriler olarak da anılırlar. 


Yanıt Açıklaması:

Coğrafi bilgi sistemlerinde kullanılan veri türlerinden birisi olan vektör veriler ile nokta çizgi ya da poligon şekiller meka^n üzerinde işgal ettikleri x ve y koordinat değerleri ile gösterilmektedir. Çizgisel şekiller belirli bir düzlemde başlangıç ve bitiş noktaları arasındaki çok sayıda nokta ile belirtilmektedir. O¨rnek olarak yollar, şebekeler, demiryolları vb. unsurların gösterilmesi bu şekilde söz konusu olmaktadır. Poligon veriler aynı x,y koordinat noktasında başlayan ve sona eren verilerdir. Depolar, tesisler, fabrikalar ve perakendeciler bu şekilde gösterilebilmektedir. A, B, D ve E seçenekleri vektör verilerler ilişkilidir. 

Raster veriler ise hücreler şeklinde gösterilmektedir. Birbiriyle aynı özelliklere sahip verilerin yer aldığı hücreler düzlem üzerinde aynı şekil ve renkler ile gösterilmektedir. Bu hücreler piksel olarak tanımlanmakta, her bir piksel farklı veriler ile kodlanmaktadır. Raster hücresi, raster formatlı bir CBS dahilinde temsil edilebilen en küçük coğrafik bir birim olup, en küçük ‘haritalama birimi’ olarak bilinir. Dolayısıyla C seçeneği raster verilerle ilgili bilgi sunmakta olduğu için, Doğru yanıt C seçeneğidir. 

Yorumlar
  • 0 Yorum