Bina ve Site Yöneticiliği Deneme Sınavı Sorusu #988566

  1. Çalışma süresi ile ara dinlenmesinin belirlenmesi ve ücretin ödenmesi; Kapıcının çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir
  2. Fazla çalışma karşılığı ücretin belirlenmesi; Gece dönemi olarak kabul edilen 20.00-06.00 saatleri arasında kapıcı 7.5 saatten fazla çalıştırılamaz
  3. Genel tatil ve yıllık ücretli izninin belirlenmesi kapsamında beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi altı gün

Yukarıdakilerden hangisi/hangileri Kapıcının hakları kapsamında doğru tanımlanmıştır?


II

I ve II

II ve III

Hiçbiri

I, II ve III


Yanıt Açıklaması:

KAPICININ HAKLARI

Kapıcı sözleşmesinde kapıcının hakları şunlardır:

  • Çalışma süresi ile ara dinlenmesinin belirlenmesi ve ücretin ödenmesi
  • Hafta tatilinin ayarlanması
  • Fazla çalışma karşılığı ücretin belirlenmesi
  • Genel tatil ve yıllık ücretli iznin belirlenmesi

Çalışma süresi ile ara dinlenmesinin belirlenmesi ve ücretin ödenmesi; Kapıcının çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Kapıcı konutu tahsis edilmiş işyerinde çalışma biçimine göre kapıcının günlük çalışma süresi en çok dörde bölünebilir. Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmaz. Çalışma saatleri, yaz ve kış saat uygulamaları ve iklim şartları dikkate alınarak düzenlenebilir. Kapıcıya konut tahsis edilmemiş ise günlük çalışma saatleri bölünemez.

Aşağıda belirtilen durumlar çalışma süresinden sayılır;

  • Kapıcının işveren tarafından başka bir yere gönderilmesi işverenle ilgili herhangi bir yerde meşgul edilmesi suretiyle asıl işini yapmaksızın geçirdiği süreler;
  • Çocuk emziren kapıcıların çocuklarına süt vermeleri için belirtilecek süreler;
  • Kapıcının apartman sakinlerinin çarşı işlerini yapmak üzere dışarıda geçirdiği süreler, çalışma süresinden sayılır.

Hafta tatilinin ayarlanması; Kapıcıya haftada bir gün ücretli hafta tatili izni verilir. Bu süreyi apartman yönetimi isterse artırılabilir.

Fazla çalışma karşılığı ücretin belirlenmesi; Gece dönemi olarak kabul edilen 20.00-06.00 saatleri arasında kapıcı 7.5 saatten fazla çalıştırılamaz. Kapıcının bir hafta içerisinde kırk beş saati aşan çalışmaları fazla çalışma olarak değerlendirilir.

Fazla çalışma yapan kapıcı isterse, zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı serbest zaman (izin) olarak kullanabilir. Kapıcı hak ettiği serbest zamanı altı ay içerisinde, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır. Kapıcının İş Kanunu'ndan ve sözleşmelerden kaynaklanan tatil ve izin günlerinde serbest zaman kullandırılamaz. Kapıcı, kullanmak istediği serbest zamanı, önceden yazılı olarak apartman yönetimine bildirmesi gerekir. Apartman yönetiminin belirlediği bir tarihten itibaren iş günleri içerisinde kapıcı aralıksız olarak serbest zamanı kullanır. Aşağıda belirtilen kapıcılara fazla çalışma yaptırılamaz.

  1. 18 yaşını doldurmamış kapıcılar,
  2. Sağlıklarının elvermediği hekimin raporu ile belgelenen kapıcılar,
  3. Gebe, yeni doğum yapmış ve çocuk emziren kapıcılar,
  4. Kısmi süreli (part time) iş sözleşmesi ile çalıştırılan kapıcılar.

Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir. Apartman yönetimi isterse yüzde elliden yüksek oranda zamlı ücret ödeyebilir. Örnek: kapıcının saatlik ücreti 10 lira ise, bir saatlik fazla çalışma ücreti 15 lira eder.

Genel tatil ve yıllık ücretli izninin belirlenmesi; Kapıcının yıllık ücretli izine hak kazanması için aynı apartmanda deneme süresi dahil, bir yıl çalışmış olması gerekir. Aralıklı çalışmalarda süreler toplanarak değerlendirilir. Bir yıllık süre içinde (İş Kanununun 55. maddede sayılan haller dışındaki nedenlerle) işçinin devamının kesilmesi halinde bu boşlukları karşılayacak kadar hizmet süresi eklenir ve bu suretle işçinin izin hakkını elde etmesi için gereken bir yıllık hizmet süresinin bitiş tarihi gelecek hizmet yılına aktarılır. Kapıcının gelecek izin hakları, bir önceki izin hakkının doğduğu günden başlayarak gelecek hizmet yılına doğru hesaplanır. Kapıcı her hizmet yılına karşılık, yıllık iznini gelecek hizmet yılı içinde kullanır. Kapıcının evlenmesinde, ana veya babalarının, eşlerinin, kardeş veya çocuklarının ölümünde üç güne kadar izin verilir. İş sözleşmesinde mazeret izinlerinin ücretli olacağı yönünde bir hüküm varsa kapıcıya ücretli mazeret izni verilir.

Yıllara göre izin süreleri;

  1. Bir yıldan beş yıla kadar (beş yıl dahil) olanlara ondört gün,
  2. Beş yıldan fazla onbeş yıldan az olanlara yirmi gün,
  3. Onbeş yıl (dahil) ve daha fazla olanlara yirmialtı gündür.
Yorumlar
  • 0 Yorum