Bina ve Yapım Bilgisi Deneme Sınavı Sorusu #1104590
- Revir, Okul, öğrenci yurdu, askeri kışla vb. gibi insanların toplu olarak yaşadıkları binalarda hastanın donanımlı bir sağlık birimine sevki yapılmadan önce ilk tedavinin yapıldığı birimdir
- Sağlık Ocakları, ilk müdahale ve ayakta tedavi esasına göre düşünülmüş, çeşitli üniteleri bulunan küçük çapta sağlık yapılarıdır
- Hastaneler; her tür hastanın muayenesini ve tedavisini yapanlara ‘genel hastaneler’, belirli bir uzmanlık grubuna giren hastalıkların teşhis ve tedavisine yönelik olanlara ‘özel hastaneler’ olmak üzere ikiye ayrılır
Sağlık yapılarıyla ilgili yukarıdakilerden hangisi doğru tanımlanmıştır?
I ve II |
I ve III |
II ve III |
Hiçbiri |
Hepsi |
SAĞLIK YAPILARI
Halkın sağlığını korumak ve tedavi etmek amacı için yapılan yapılardır. Sağlık yapıları, kullanım amacına ve işlevlerine göre aşağıdaki şekilde gruplandırılabilirler.
Revir: Okul, öğrenci yurdu, askeri kışla vb. gibi insanların toplu olarak yaşadıkları binalarda hastanın donanımlı bir sağlık birimine sevki yapılmadan önce ilk tedavinin yapıldığı birimdir. Genellikle ayrı bina olarak hizmet vermez, bağlı bulunduğu bina grubunun kapsamında ayrılan büyüklüğü kullanırlar.
Sağlık Ocakları: Gelişmemiş, gelişmekte, kalkınmakta olan bölgelerde veya nüfus bakımından çok fazla kalabalık olmayan bölgelerde kurulan kuruluşlardır. Sağlık ocakları; hastaneler kadar personel, ekipman ve kaynağa sahip olmayan hizmetlerini bölgesel olarak veren sağlık hizmet kurumlarıdır.
Sağlık ocakları her türlü koruyucu hekimlik hizmetleri, hastaların muayene ve tedavisi, sağlık ocağına kayıtlı şahısların sağlık sicillerini tutmak ile mükelleftir. Sağlık ocağı hekimleri tedavi edemedikleri vakaları, hastaneye sevki gereken acil vakaları vb. durumlarda hastaları hastaneye sevk edebilirler. http://tr.wikipedia.org/wiki/Sa%C4%9Fl%C4%B1k_oca%C4%9F%C4%B1 (23.02.2014).
Dispanserler: Dispanserler ilk müdahale ve ayakta tedavi esasına göre düşünülmüş, çeşitli üniteleri bulunan küçük çapta sağlık yapılarıdır. Tedavide, dâhiliye ve röntgen üniteleri bulunan bir poliklinik uygulamasıdır. Programları ve tedavi etkinliği, hastanelere göre küçük çapta olan hastanelerin yükünü hafifletmek amacı ile kurulan tesislerdir. Fonksiyonları erken teşhis, hastalığın önlenmesi, tedavi ve bakım, sağlık eğitimidir (Ergen, Y.B., 1986:.199-200).
Hastaneler: Hastaneler başlıca iki gruba ayrılmaktadır. Bunlardan her tür hastanın muayenesini ve tedavisini yapanlara ‘genel hastaneler’, belirli bir uzmanlık grubuna giren hastalıkların teşhis ve tedavisine yönelik olanlara ‘özel hastaneler’ denir. Genel hastanelere örnek olarak devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastanelere örnek olarak da çocuk-doğum, göz hastanesi, diş hastanesi vb. hastaneleri gösterilebilir.
Yorumlar
- 0 Yorum