Birey ve Davranış Deneme Sınavı Sorusu #44337

Psikodinamik yaklaşımda kuramcılar psişik enerjinin kişiliği oluşturan davranışlar üzerindeki etkisi üzerinde çalışmaktadırlar. Bu yaklaşımın en önemli öncüsü Sigmund Freud’a göre kişilik gelişimin biçimlendiren özellikler aşağıdakilerden hangisidir?


İnsanların doğuştan olumlu güdülere sahip olması kişilik gelişimini oluşturmada önemlidir
Bilinçdışı istek ve güdüler, akıl yürütme süreçlerinin kontrolü ile toplumsal kurallar kişilik gelişimine etki eder
Doğum sırası farklı kişilik gelişim özelliklerinin oluşmasında önemli bir rol oynar
İnsanların gerçeklik temeline dayanan ya da dayanmayan çeşitli duygularla baş etme çabaları kişilik gelişimini etkilemektedir
Bireylerin yaşadıkları fiziksel zayıflıklar ya da kayıplar kişilik gelişimine etki eder

Yanıt Açıklaması: Psikodinamik yaklaşımda kuramcılar psişik enerjinin davranışlar üzerindeki etkisi üzerinde çalışmaktadırlar. Bu yaklaşımın en önemli öncüsü Sigmund Freud’a göre kişilik; id, ego, superego olarak adlandırdığı yapıların etkileşimlerinden meydana gelmektedir. Doğuştan gelen ve bilinçdışı istek ve güdülerden oluşan id, Düşünme ve akıl yürütme süreçlerinin kontrolünü sağlayan ego, toplumsal yapı içersinde şekillenen kurallar, gelenekler ve kişiliğin ahlaki boyutunu içeren superego olarak tanımlanmaktadır. “B” şıkkında bu üç kavram birlikte verilerek kişilik gelişimi açıklanmaya çalışılmış diğer şıklarda ise Sigmund Freud’un görüşlerine karşı bir görüş öneren Alfred Adler’in kişilik gelişimini oluşturan unsurlar verilmiştir.
Yorumlar
  • 0 Yorum