Birey ve Davranış Deneme Sınavı Sorusu #490871

Carl Gustave Jung’un kişilik gelişimi ile ilgili olarak verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?


Jung egoyu Freud’un kuramına benzer şekilde ele alıp incelemiştir.

 

İnsanoğlunun geçmiş yaşantılarını yansıtan deneyim ve ortak anılarından oluşmuş ortak düşünce ve davranışları kollektif bilinçdışını ifade eder.

 

Bireyin dışarı yansıttığı ve diğer insanlar tarafından bilinen fakat aslında bireyin iç benliğini saklayan maske (persona) arketipidir.

 

Erkekteki daha hassas ve destekleyici davranışları açıklayan kadın arketipi animus; kadın kişilik yapısındaki saldırgan davranışı ortaya koyan arketip ise animadır.

Jung bireyleri ilgilerin yöneldiği alan açısından nevrotiklik ve psikotiklik altında ikiye ayırmaktadır.


Yanıt Açıklaması:

Freud’la birlikte çalışan Jung, onun ilkelerine farklı yorumlar katarak kendi kişilik kuramını oluşturmuştur. Jung’a göre bilinçdışı, ego için bir yaşam kaynağıdır. Freud’dan farklı olarak Jung egoyu kişisel bilinçdışı ve ortak (kolektif) bilinçdışı olmak üzere iki alanda inceler. Ortak bilinçdışında ise insanoğlunun geçmiş yaşantılarından deneyim ve ortak anılarından oluşmuş ortak düşünce ve davranış kalıpları mevcuttur. Bu zihinsel temsil ve düşünce biçimleri Jung tarafından arketip olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanında kişilik belirleyici olarak belli başlı arketipler bulunmaktadır. Bunlardan en önemlilerinden biri de bireyin dışarı yansıttığı ve diğer insanlar tarafından bilinen fakat aslında bireyin iç benliğini saklayan maske (persona) arketipidir. Erkek ve kadın kişiliğinde görülen arketipler anima ve animus olarak adlandırılmaktadır. Jung bireyleri ilgilerin yöneldiği alan açısından içe dönüklük ve dışadönüklük altında ikiye ayırmaktadır.

Yorumlar
  • 0 Yorum