Birey ve Davranış Deneme Sınavı Sorusu #492401

Aşağıdakilerden hangisi James-Lange Kuramı’na karşı ortaya atılan eleştirilerden biri değildir?


İç organlar diğer organlara kıyasla sinirsel yapı ile fazlaca desteklenmedikleri için içsel olarak yaşanan değişiklikler yavaş gerçeklesir. Bu sebeple iç organları heyecana ilişkin hissedilenlerin kaynağı olarak görmek çok da mümkün değildir.

Duygu ile ilgili vücutta oluşabilecek fiziksel değişiklikleri yapay olarak herhangi bir ilaç yardımıyla da elde etmek mümkündür. Örneğin bir ilaç ya da yapay bir madde alındığında benzer fizyolojik durumları oluşturur fakat bu duygunun yaşanacağı ya da aynı yoğunlukta yaşanacağı anlamına gelmez.

Bireyler aynı duygu durumu için farklı tepkiler verebilirler. Örneğin korku kimilerinde ağlama, kimilerinde titreme gibi farklı davranış süreçlerini başlatmaktadır.

 

Otonom sistem duygusal durumlar karşısında birbirinden çok farklı tepkiler üretmeyebilir. Öfke ya da sevilen biri ile karşılaşma benzer şekilde kalbin daha hızlı atması gibi ortak tepkileri üretebilir. Bu noktada her duygu için farklı bir fizyolojik deneyim oluşmasını beklemek mümkün olmamaktadır.

Fizyolojik değişimler her insanda aynı ölçüde duygu değişimlerine sebep olmasa da çok önemli bir etkiye sahiptir.


Yanıt Açıklaması:

James-Lange Kuramı’na göre fizyolojik değişimler duygu durumlarına doğrudan etkiye sahiptir.

Yorumlar
  • 0 Yorum