Birey ve Davranış Deneme Sınavı Sorusu #492379

Duygu yaşantısı vücutta farklı düzeylerde gerçeleşir. Bu düzeylerin oluş sırası farklı kuramlar açısından farklı şekilde tanımlansa da, bu üç düzey tüm duygu yaşantılarında tecrübe edilmektedir. Aşağıdakilerden hangisi bahsedilen üç farklı düzeylerle ilişkilendirilemez?


Tüm bireyler duyguları kendi edindikleri algılayış çerçevesinde yaşarlar.

 

Kişi ağlıyorsa ya da gülüyorsa onun üzüldüğünü ya da sevindğini söyleyebiliriz.

 

Kalp atışında ve soluk alışverişinde hızlanmanın gözlenmesi

 

Bireyler kendi duygularını doğrudan kendi hissettiklerinden, diğer insanların duygularını ise ancak onların davranışlarından öğrenebilmektedir.

Bireyler diğer insanların nasıl hissettiğini gözlemleyerek kesin bilgiler verebilir.


Yanıt Açıklaması:

Öznel yaşantı deneyimi her bireyin yaşadığı öznel bir duygu yaşantısıdır. Tüm bireyler duyguları kendi edindikleri algılayış çerçevesi dahilinde yaşarlar. Bireyin olaylara bakışı, algılayışı o duyguyu ne ölçüde ve nasıl yaşayacağını şekillendirir. Diğer bireylerin bu duyguyu o kişi gibi hissetmesi onun gibi anlamlandırması mümkün değildir. Duygu yaşantısı ile ilgili bir diğer düzeyde duygusal davranış düzeyidir. Bireyin yaşadığı duyguyla ilgili ortaya koyduğu davranış bize ya da diğer insanlara duygu ile ilgili ipucu verir. Kişi ağlıyorsa ya da gülüyorsa onun üzüldüğünü ya da sevindiğini söylemek mümkündür. Bireyler kendi duygularını doğrudan kendi hissettiklerinden, diğer insanların duygularını ise ancak onların davranışlarından öğrenebilmektedir. Duygusal yaşantı ile ilgili üçüncü düzey ise vücutta gerçekleşen fizyolojik olaylardır. Yaşanılan duygu durumuna göre değişkenlik gösteren, kalp atışında, soluk alışverişinde hızlanma, mide ve barsak hareketleri gibi durumlar buna örnek olarak verilebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum