Bireyler Arası İletişim Deneme Sınavı Sorusu #1235517

I-Karşı fikri reddetme
II-Karşılıklı değerlendirme
III-Şaka Yapma
IV-Ayıplama
V-Karamsarlık

Yukarıdaki öncüllerde; kaçınma, rekabetçi ve işbirlikçi çatışma stratejilerine örnekler verilmiştir. İkişerli eşleştirildiğinde hangi seçenek dışarıda kalır?


I

II

III

IV

V


Yanıt Açıklaması:

Kaçınma Stratejileri : Kaçınma, çatışma içindeki tartışmaları en aza indirmeye çalışmaktır. Daha önceki satırlarda da açıklandığı gibi bir değişiklik umulmadığı durumlarda bu stratejiye başvurulur. Bu, bir bulutla mücadele gibidir. Bazı durumlarda da kişi kendini güçsüz hissettiği zaman kullanılır. Kaçınma stratejileri, çatışma içine dahil olmayı reddetmenin bir fonksiyonudur. 

Rekabetçi Stratejiler : Bunlar sözlü rekabet ya da bireyci davranıştır. Bu stratejiler kazan – kaybet düşüncesi üzerine odaklanmıştır ve biri ne alırsa diğeri kaybeder. Burada amaç diğerinin değişmesidir. Bu strateji kullanılarak diğer tarafa karşı üstün gelmek ve bir avantaj sağlamak hedeflenir. 

İşbirlikçi Stratejiler : Her iki taraf için de uygun bir çözüm aramak için uygulanır. Çatışmada bütün tarafların kazanımı maksimuma çıkarılmaya çalışılır. “Bütünleştirici” sözcüğü işbirliği stratejilerini tanımlamak için kullanılır. 

I ve IV rekabetçi stratejilere; III ve V kaçınma stratejilerine örnektir. II numaralı ise işbirlikçi stratejilere örnektir.

 

Yorumlar
  • 0 Yorum