Bireysel İş Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1391728

Aşağıda ücret ekleri ile ilgili olarak verilenlerden hangisi yanlıştır?


Sözleşmesel bir yükümlülüğe dayanmasa da işverence sürekli olarak verilen prim veya ikramiye uygulamasına işverence her zaman son verilebilir.

İşçilerin ikramiyeyi istem hakları bu konuda anlaşmanın veya çalışma şartının ya da işverenin tek taraflı taahhüdünün varlığı halinde doğar.

Hizmet sözleşmesi ikramiyenin verildiği dönemden önce sona ermişse, ikramiyenin çalıştığı süreye yansıyan bölümü ödenir.

Aracılık ücreti daha çok borsa sigorta, satış ve hizmet sektöründe uygulama alanı bulur.

Kanunda işçinin üretim, ciro veya kârdan pay talep hakkının bulunabilmesi için sözleşmesel bir dayanağın bulunması aranmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Kanunda da belirtildiği gibi, primler gibi ikramiyeler de bir iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile getirilmiş veya işveren tarafından tek yanlı olarak sağlanmış olabilir. İşveren tarafından tek yanlı olarak sağlanma, işverenin örneğin bir duyuru ile taahhüdü şeklinde gerçekleşebileceği gibi, belirli koşulların varlığı hâlinde üst üste uygulama ve bunun sonucu olarak iş koşulu hâline gelme şeklinde de gerçekleşebilir. İş koşulu haline gelmiş olması da işverenin her zaman son verebilmesi olanağını ortadan kaldırır.

Yorumlar
  • 0 Yorum