Bireysel İş Hukuku Deneme Sınavı Sorusu #1258984

I- Engelli ve eski hükümlü çalıştırma yükümlülüğü açısından, işverenler çalıştırmakla yükümlü oldukları işçileri Türkiye İş Kurumu aracılığı ile işe almalıdırlar

II- Taleplerde, işçilerin nitelikleri belirtilir ve iş yerinde yapılan işin gerektirdiği ağırlıklı vasıfların üstünde istihdamı zorlaştırıcı şartlar öne sürülemez.

III- Engelli statüsündeki işçi taleplerinde, işin niteliği gerektirmediği sürece, engellilik oranına üst sınır getirilemez ve özür grupları arasında ayrım yapılamaz.

IV- Eski hükümlü statüsündeki işçi taleplerinde de, eski hükümlüler arasında suç tasnifine göre bir ayrım yapılamaz.

Engelli ve eski hükümlünün işe alınması ile ilgili olarak yukarıdaki bilgilerin hangisi doğru olarak verilmiştir?


I ve II

I, II ve III

II,III ve IV

I,II, III ve IV

Yalnız IV


Yanıt Açıklaması:

Engelli ve eski hükümlü çalıştırma yükümlülüğü açısından, işverenler çalıştırmakla yükümlü oldukları işçileri Türkiye İş Kurumu aracılığı ile işe almalıdırlar. Taleplerde, işçilerin nitelikleri belirtilir ve iş yerinde yapılan işin gerektirdiği ağırlıklı vasıfların üstünde istihdamı zorlaştırıcı şartlar öne sürülemez. Engelli statüsündeki işçi taleplerinde, işin niteliği gerektirmediği sürece, engellilik oranına üst sınır getirilemez ve özür grupları arasında ayrım yapılamaz. Eski hükümlü statüsündeki işçi taleplerinde de, eski hükümlüler arasında suç tasnifine göre bir ayrım yapılamaz. Doğru cevap D şıkkıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum